Prijeđite na glavni sadržaj

Porijeklo magnetskih struktura opažanih u međuzvjezdanoj materiji koje skrivaju pogled prema kozmičkoj zori (MUSICA)

Porijeklo magnetskih struktura opažanih u međuzvjezdanoj materiji koje skrivaju pogled prema kozmičkoj zori (MUSICA)
Kategorija
H2020
Iznos financiranja
147,463.68
EUR
Datum početka
1.2.2020.
Datum završetka
31.1.2022.
Status
Završen
Više informacija

Glavni istraživač

Zamislite da pokušavate vidjeti Sunce kroz gustu šumu. Krošnje drveća i lišće će ga skrivati. Slično, magnetizirana međuzvjezdana materija u našoj galaksiji onemogućava nam direktan pogled prema dalekom svemiru i kozmičkoj zori, periodu u kojem su nastale i zasjale prve zvijezde u svemiru.

Istraživanje fizike magnetizirane međuzvjezdane materije je također uzbudljivo jer nam otkriva ključne procese nastanka zvijezda iz magličasto raspršenog međuzvjezdanog plina. Današnje galaksije stvaraju za red veličine manje zvijezda nego u prošlosti, kada je svemir bio tri puta mlađi. Jedan od fundamentalnih problema današnje astrofizike je razumijeti zašto je to tako i naći odgovor na pitanje: Što potiče formiraje zvijezda u galaksijama?

Međuzvjezdana magnetska polja često se smatraju ključnim sastojkom u razumijevanju fizike magličasto raspršenog  plina u galaksijama. Iako su sastavni dio teorijskih razmatranja fizike međuzvjezdane materije, mjerenja njihovih svojstva iz opažanja su do nedavno bila pravi izazov. 

Projekt MUSICA orkestrira H2020-Marie Skłodowska-Curie akciju koja objedinjuje analizu najnovijih opažanja magnetizirane međuzvjezdane materije pomoću najmodernijih teleskopa te usporedbu istih s naprednim numeričkim magneto-hidrodinamičkim simulacijama. Cilj ove akcije je produbiti naše znanje o oblikovanju magličasto raspršenog plina u našoj galaksijama te na temelju njegovog statističkih svojstva omogućiti pogled prema kozmičkoj zori.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.