Prijeđite na glavni sadržaj

Razumijevanje zračenja na niskim radio frekvencijama: Ususret novoj generaciji radioteleskopa (LowFreqCRO)

Razumijevanje zračenja na niskim radio frekvencijama: Ususret novoj generaciji radioteleskopa (LowFreqCRO)
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
952.980,00
Datum početka
1.10.2018.
Datum završetka
30.9.2022.
Status
Završen

Glavni istraživač

Cilj projekta je istražiti galaktičko i ekstragalaktičko sinkrotronsko zračenje na niskim radiofrekvencijama (100-200 MHz).

U istraživanju će se koristiti promatranja interferometrijskim radioteleskopom LOFAR, koji ima antenske stanice raspoređene po većem dijelu Europe. Opažanja sinkrotronskog zračenja naše galaksije i njegove polarizacije, u kombinaciji s podacima na drugim valnim duljinama, omogućit će vrlo detaljnu tomografiju međuzvjezdane materije i otkrit će njezinu povezanost sa sveprisutnim magnetskim poljima.

Također će se istraživati i karakteristike polariziranog zračenja radiogalaksija na niskim radiofrekvencija.

Provedeno istraživanje neće samo produbiti naše razumijevanje magnetizirane međuzvjezdane materije i različitih populacija ekstragalaktičkih radioizvora, već će biti od velike važnosti za karakterizaciju i kasniju eliminaciju zračenja iz prednjeg plana u kozmološkim 21cm eksperimentima, koji su jedan od glavnih znanstvenih pokretača svih sadašnjih i budućih niskofrekventnih radioteleskopa (npr. LOFAR - The Low Frequency Array, MWA - The Murchison Widefield Array i SKA - The Square Kilometer Array).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.