Prijeđite na glavni sadržaj

Dušan Srdoč

Dušan Srdoč rođen je 11.1.1929. godine u Rijeci. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1953. godine, te se zaposlio na Institutu Ruđer Bošković i iste godine osnovao Laboratorij za razvoj i izradu detektora ionizirajućeg zračenja. Doktorirao je 1965. godine na temi Geiger-Müllerovih brojača.

Bio je organizator i voditelj Službe zaštite od zračenja IRB-a od 1965. do 1973., unutar koje su se razvijali plinski brojači i osobni dozimetri. Na osnovi tog znanja je sa suradnicima konstruirao plinski proporcionalni brojač namijenjen mjerenju aktivnosti 14C, tada jedini u ovom dijelu Europe. Prvi rezultati određivanja starosti metodom 14C dobiveni su 1970. godine te je IRB postao jedan od prvih instituta u svijetu koji su implementirali ovu metodu. Godine 1973. je osnovao je Laboratorij za mjerenje niskih aktivnosti i niskoenergetska zračenja, koji i danas djeluje kao Laboratorij za mjerenje niskih radioaktivnosti u Zavodu za eksperimentalnu fiziku. Uveo je i mjerenje koncentracije aktivnosti tricija u vodama plinskim proporcionalnim brojačem, koji je također konstruiran u laboratoriju, kao i linije za pripremu uzoraka.

Tijekom svoje znanstvene aktivnosti dr. sc. Srdoč ostvario je suradnju s različitim institucijama diljem svijeta, među kojima treba istaknuti višegodišnji rad na Brookhaven National Laboratory i Columbia University, SAD, na području istraživanja interakcije niskoenergetskog zračenja i tvari te procesa stvaranja signala u plinskim detektorima. Surađivao je s IAEA-om i NSF-om na različitim istraživačkim projektima. Posebno je bavio istraživanjima i geokronologijom karbonatnih sedimenata u Dinarskom kršu, po čemu je laboratorij i danas međunarodno prepoznatljiv. Uspješno je organizirao 13th International Radiocarbon Conference u Dubrovniku 1988. godine i bio gost-urednik posebnog broja časopisa Radiocarbon. Sudjelovao je u postdiplomskoj nastavi na Elektrotehničkom fakultetu, Farmaceutskom fakultetu i PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, te vodio brojne diplomske, magistarske i doktorske radove.

Dr. Srdoč je bio suosnivač Jugoslavenskog društva za zaštitu od zračenja (JDZZ) 1963. godine i bio je njegov prvi sekretar te je predstavljao Hrvatsku i JDZZ na Prvom međunarodnom kongresu zaštite od zračenja u Rimu 1966. godine (kasnije je taj skup prozvan prvim kongresom IRPA-e).

Pamtimo ga kao iznimno vrijednog, predanog, marljivog i samozatajnog znanstvenika, koji je pokrenuo mnoge pravce znanstvenih istraživanja na IRB-u te je iza sebe ostavio zavidnu i prepoznatljivu znanstvenu karijeru, kao i laboratorij koji i danas uspješno djeluje.

Bibliografija.

Dušan Srdoč

Dr. sc. Dušan Srdoč, 1929. – 2020.

Laboratorij za mjerenje niskih radioaktivnosti

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.