Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Ostali projekti
Datum početka
11.4.2019.
Datum završetka
31.12.2019.
Status
Završen

Glavni istraživač

Istraživanja sedrene barijere na Milinom jezeru provedena su nakon iznenadnog puknuća barijere uslijed pojačanog protoka vodâ u ožujku i travnju 2018. Puknuće barijere za posljedicu je imalo preusmjeravanje vodenog toka i presušivanje dijela kaskadnih barijera, te otkrivanja špilje ispod slapa Milinog jezera. U svim uzorcima analize 14C su napravljene u karbonatnom i organskom dijelu. Samo puknuće barijere uslijed drugačije čvrstoće sedre nije neočekivano, ali zabrinjava činjenica da je prilikom odlamanja meke sedre došlo do loma cijele barijere koja je u donjem dijelu vrlo kompaktna. Iz tog razloga predlažu se daljnja istraživanja na odlomljenoj barijeri, ali i na drugim lokacijama Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Uzorci iz potopljene barijere iz jezera Kozjak su datirani metodom 14C radi pokušaja rekonstrukcije rasta barijere.

U svrhu geokronoloških istraživanja koja se planiraju napraviti na cijelom području Nacionalnog parka Plitvička jezera, uzorkovane su i stare sedre koje se nalaze izvan sadašnjih vodenih tokova. Uzorci su datirani metodom 14C, a oni stariji od 50000 godina koji dodatno zadovoljavaju i kriterije primjenjivosti metode U/Th bit će datirani tom metodom.

Laboratorij za mjerenje niskih radioaktivnosti

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.