Prijeđite na glavni sadržaj

Optimizacija metoda mjerenja radioaktivnosti (3H, 14C, 90Sr, 222Rn) u uzorcima iz okoliša

Kategorija
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
1.4.2016.
Datum završetka
31.12.2017.
Status
Završen

dr. sc. Jadranka Barešić za IRB, dr. sc. Jovana Nikolov za srpskog partnera

U prvoj godini provedbe projekta kolegice iz Srbije Nataša Todorović, Branislava Tenjović i Jovana Nikolov (voditeljica sa srpske strane) boravile su na Institutu Ruđer Bošković (IRB) od 20. do 23. rujna 2016. godine. Prof. dr. Nataša Todorović i Doc. dr. Jovana Nikolov održale su 22.9.2016. na IRB-u predavanje "Spektroskopske metode u radioekeologiji" pri čemu su predstavile svoj laboratorij (Departman za fiziku Prirodno-matematskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu) i dale prikaz metoda kojima raspolažu. 

Slika s predavanja

Kolegice su donijele uzorke za međulaboratorijsku usporedbu (mjerenje biogene komponente u biogorivu i uljima na osnovu 14C aktivnosti ). Također su razmijenjena iskustva između dvaju laboratorija (Hrv-Srb) o pripremi uzoraka za mjerenje te je dostavljen i uzorak za mjerenje 226Ra u tekućim uzorcima čime se suradnici s hrvatske strane još nisu imali prilike baviti. Dogovoreno je i ostvareno zajedničko predstavljanje rezultata na 11. Simpoziju Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja koje je održano u Osijeku 4.-8. travnja 2017. godine, a kolegice Nataša Todorović i Jovana Nikolov boravile su na simpoziju 5.-7. travnja 2017. Jovana Nikolov je dobila treću nagradu za poster temeljem glasova sudionika simpozija.

S hrvatske strane u Novom Sadu su od 24. do 28. listopada 2016. godine boravile Dr. sc. Nada Horvatinčić i Dr. sc. Ines Krajcar Bronić koje su posjetile Departman za fiziku, PMF Univerziteta u Novom Sadu, gdje su imale razgovore vezane za suradnju na projektu. Obje suradnice su 26.10.2016. na PMF-u održale predavanja, Nada Horvatinčić: Primjena izotopa ugljika 14C i 13C u istraživanju Dinarskog krša; Ines Krajcar Bronić: Određivanje starosti metodom 14C. U predavanju su predstavljeni i rezultati datiranja dvaju pergamenata iz Arhiva Vojvodine u Novom Sadu, za koje se ispostavilo da su među najstarijim dokumentima u arhivima Republike Srbije. 

Kolegica dr. sc. Andreja Sironić boravila je od 20. do 21. studenog 2016. u Novom Sadu kojom prilikom je upoznata s instrumentacijom kojom se koristi laboratorij (PMF, Novi Sad) te razmijenila dodatne uzorke za međulaboratorijsku usporedbu.

Druga godina provedbe projekta bila je obilježena diseminacijom i planiranjem daljnjih suradnji. Tako je već u travnju predstavljen zajednički rad kolega iz Srbije i Hrvatske na Hrvatskom simpoziju za zaštitu od zračenja (prethodno opisano). 24. – 30.9.2017. Jadranka Barešić i Ines Krajcar Bronić boravile su u Novom Sadu (24. – 26.9.2017) i sudjelovale na 29. simpoziju Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore (DZZSCG), na Srebrnom jezeru (pokraj Velikog Gradišta) od 27. do 29.9.2017. s dva rada. Kolegice iz Srbije Nataša Todorović i Jovana Nikolov su od 9.-12. 10. 2017. boravile u Zagrebu gdje su diskutirani razultati projekta, pripreme za objavljivanje monografije o triciju, te se radilo na prijedlogu projekta ISOTWIN. 11. – 16.11.2017. I. Krajcar Bronić je boravila Novom Sadu, gdje je nastavljen rad na prijedlogu projekta ISOTWIN, a održala je i predavanje „14C u ekologiji“ za studente master-studija Fizika – Nuklearna fizika, Departman za fiziku, PMF, Univerzitet u Novom Sadu, u okviru predmeta Radioekologija, nositeljice predmeta Jovane Nikolov. Intenzivan rad na pripremi ISOTWIN projekta rezultirao je njegovom prijavom:

Tijekom izvedbe bilateralnog projekta rađene su brojna mjerenja, testiranja i usporedbe rezultata u smjesama goriva što je opisano u navedenim radovima i prezentirano na konferencijama, a provedena su i usporedna mjerenja koncentracije aktivnosti 3H u jednom uzorku iz interkomparacije Almera. Dobiveni rezultati pokazuju da se u oba laboratorija provode mjerenja koncentracije aktivnosti tricija s odstupanjima od prave vrijednosti manjima od deklarirane mjerne nesigurnosti.

Suradnici iz Srbije i Hrvatske su u okviru bilateralnog projekta tijekom 2017. intenzivno radili na pripremi monografije o triciju. Tijekom posljednje posjete kolegice Jovane Nikolov, 14.-15.12.2017., završen je rad na pripremi teksta te su poglavlja poslana izdavaču za recenziju i tisak. Monografija je objavljena 2018. godine: Tritium - Advances in Research and Applications. Janković, Marija M. (ur.). New York: NOVA Science Publishers, 2018.

Publikacije:

J. Nikolov, I. Krajcar Bronić, I. Stojković, N. Todorović, J. Barešić, M. Krmpotić, M. Tomić: COMPARISON OF TWO DIFFERENT METHODS FOR DETERMINATION OF BIOGENIC FRACTION IN LIQUID FUELS. Zbornik radova Jedanaestog simpozija Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja. Radolić, Vanja; Poje Sovilj, Marina; Krajcar Bronić, Ines (ur.), HDZZ, 2017, str. 206-211. (Za poster je prva autorica, J. Nikolov s PMF-a u Novom Sadu dobila treću nagradu na osnovi glasova sudionika simpozija.)

Nikolov, Jovana; Todorović, Nataša; Stojković, Ivana; Krajcar Bronić, Ines; Barešić, Jadranka; Tomić, Milan; Mićić, Radoslav. Biogenic component determination in liquid fuels - comparison of different LSC methods. RAD2017 - Fifth International Conference on Radiation and Applications in Various Fields of Research, Book of Abstracts. Ristić, Goran (ur.). Niš: RAD Association, 2017. 225-225

J. Barešić, J. Nikolov, N. Todorović, I. Krajcar Bronić, I. Stojković, B. Tenjović, M. Krmpotić, M. Tomić, D. Marić: Comparison of methods for determination of biogenic fraction in liquid fuels. Zbornik radova 29. simpozija DZZSCG, str. 529-536.

I. Krajcar Bronić, B. Breznik, B. Zorko: How to estimate the effective dose due to ingestion of 14C. Zbornik radova 29. simpozija DZZSCG, str. 143-151.

Dva poglavlja u monografiji o triciju

Stojković, Ivana; Todorović, Nataša; Nikolov, Jovana; Krajcar Bronić, Ines; Barešić, Jadranka; Kozmidic Luburić, Uranija. Methodology of tritium determination in aqueous samples by Liquid Scintillation Counting techniques, In: Tritium - Advances in research and applications, Janković, Marija M. (ur.). New York: NOVA Science Publishers, 2018. str. 99-156

Nikolov, Jovana; Krajcar Bronić, Ines; Todorović, Nataša; Stojković, Ivana; Barešić, Jadranka; Petrović-Pantić, Tanja. Tritium in Water: Hydrology and Health Implications. In: Tritium - Advances in Research and Applications. Janković, Marija M. (ur.). New York: NOVA Science Publishers, 2018. str. 157-211

Laboratorij za mjerenje niskih radioaktivnosti

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.