Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Datum početka
1.12.2018.
Datum završetka
30.5.2024.
Status
Završen

Glavni istraživač

Vrlo nedavno opažanje spajanja dvaju neutronskih zvijezda, koje nedvojbeno povezuje konkretan astronomski događaj s proizvodnjom teških elemenata, pobudilo je posebnu pažnju nuklearnih i astrofizičkih zajednica.

Doprinosi u vidu novih nuklearnih podataka nužni su, uz poznavanje zvjezdanih parametara, za razumijevanje podrijetla elemenata u svemiru i određivanje stvarnog puta odvijanja procesa brzog neutronskog uhvata u karti nuklida, kao i eksplozivne nukleosinteze lakih jezgara. Predloženi projekt ima za cilj rješavanje ključnih nepoznanica na neutronskoj strani nuklearnog zemljovida upotrebom specijaliziranih akceleratorskih postrojenja i unaprijeđenih detektorskih sustava velikih dimenzija u prikupljanju visoko-kvalitetnih podataka, a uz fokus na metode produkcije jezgara bogatih neutronima i pobuđivanja egzotičnih nuklearnih struktura.

Novi podaci poslužit će i za testiranje naprednih teorijskih modela i time unaprijediti razumijevanje nuklearne interakcije i još uvijek neutvrđene veze između nuklearne strukture i dinamike s teorijom jake nuklearne sile koja veže neutrone i protone.

Najveći dio predloženih mjerenja izvršit će se na vrhunskim međunarodnim akceleratorskim postrojenjima za stabilne i radioaktivne ionske snopove, korištenjem najsuvremenijih detekcijskih sustava. U prikladnim slučajevima mjerenja će se provoditi i na ubrzivačima IRB-a. Ovaj projekt ujedinjuje hrvatsku zajednicu eksperimentalnih niskoenergijskih nuklearnih fizičara i jača njen položaj na karti europske nuklearne fizike.

Znanstvenici koji sudjeluju u projektu bili su glasnogovornici brojnih eksperimenata na međunarodnim postrojenjima, imaju veliko iskustvo u nuklearnim eksperimentalnim istraživanjima i značajan međunarodni ugled. Konačno, ovaj je projekt posve usklađen sa strateškim dokumentom dugoročnog plana ekspertne komisije za nuklearnu fiziku Europske znanstvene zaklade.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.