Prijeđite na glavni sadržaj

Novi metal-organski sustavi s oksalatnim i kinoidnim ligandima s podešenim svojstvima pogodnim za primjenu

Novi metal-organski sustavi s oksalatnim i kinoidnim ligandima s podešenim svojstvima pogodnim za primjenu

Suradnici na projektu, s lijeva na desno: Martina Vrankić, Lidija Androš Dubraja, Krešimir Molčanov, Marijana Jurić i Jasminka Popović.

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
912.700,00
Datum početka
1.5.2015.
Datum završetka
29.4.2019.
Status
Završen
Više informacija

Glavni istraživač

Cilj projekta je učinkovit i postupan dizajn novih i naprednih funkcionalnih materijala temeljenih na metalo-organskim kompleksima. Kombinacijom metalnih centara s polidentatnim organskim ligandima dobivaju se strukturno raznolike rešetke različitih magnetskih električnih, termičkih, optičkih i drugih svojstava. U predloženom projektu, dva analogna premošćujuća liganda, oksalat (C2O42-) i supstituirani 2,5-dihidroksikinonat (DHQ), koristit će se u pripravi koordinacijskih polimera različite dimenzionalnosti i topologije. Njihove interakcije s prijelaznim metalnim kationima obuhvaćaju različita magnetska svojstva, koje se mogu mijenjati izborom točno određenih strukturnih fragmenata.

Oksalatni kompleksi će se istraživati ne samo kao mogući magnetski materijali s uređenjem pri određenoj temperaturi, nego kao i prekursori za pripravu tehnološki važnih miješanih metalnih oksida termičkom razgradnjom u jednom koraku. Ova metoda priprave oksida, u odnosu na standardne reakcije u čvrstom stanju, ima nekoliko prednosti: kraća termička obrada na nižoj temperaturi, nema ponavljanja postupaka mljevenja, a produkti su homogeniji. DHQ-kompleksi proučavat će se zbog njihovog potencijala za prijenos naboja, što bi moglo dovesti do materijala s reverzibilnim magnetskim prijelazom.

Također, obećavajuća skupina liganada su stabilni semikinonski radikali, dobiveni iz različito supstituiranih DHQova. Njihovi su kompleksi s prijelaznim metala do sada malo poznati i nisu bili korišteni za izradu funkcionalnih materijala. Interdisciplinarnost projekta zahtjeva različite metode za karakterizaciju ovih naprednih materijala: difrakciju rendgenskih zraka na monokristalu i prahu, uključujući određivanje gustoće naboja, termičku analizu (TG / DTA), IR-, UV/Vis- i EPR-spektroskopiju, itd. Dobiveni će se rezultati koristiti za povezivanje njihovih struktura i svojstava.

Tri su glavna smjera istraživanja:

  1. Priprava i karakterizacija novih koordinacijskih polimera prijelaznih metala s oksalatnim i 2,5-DHQ ligandima, s fino podešenim magnetskim svojstvima.
  2. Istraživanje heteropolinuklearnih oksalatnih kompleksa kao prekursora za pripravu mješovitih metalnih oksida njihovom termičkom razgradnjom u jednom koraku; detaljna karakterizacija dobivenih faza i određivanje kristalnih struktura i njihovih fizikalnih svojstva, kao što su termička, optička, magnetska, električna, fotokatalitička, itd.
  3. Priprava i istraživanje kompleksa prijelaznih metala sa semikinonskim radikalima kao ligandima: razvoj metoda sinteze i detaljno proučavanje njihovih svojstava i stabilnosti. Određivanje njihovih fizikalnih svojstava s obzirom na njihov potencijal kao (multi)funkcionalnih materijala.

Rezultati projekta

Dostupni su na stranicama Hrvatske znanstvene bibliografije.

Zavod za fizičku kemiju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.