Prijeđite na glavni sadržaj

Platinom dekorirane čvrste otopine željezovog i kositrovog oksida za vodikove senzore

Platinom dekorirane čvrste otopine željezovog i kositrovog oksida za vodikove senzore
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
976.571,00
EUR
Datum početka
1.2.2020.
Datum završetka
30.6.2024.
Status
Završen
Više informacija

Glavni istraživač

Mjerenje koncentracije vodikovog plina je važno u proizvodnji poluvodiča kao i u zrakoplovnoj i metalurškoj industriji. Među razvijenim senzorima vodika, oni koji se temelje na poluvodičkim metalnim oksidima privukli su pozornost zbog svoje relativno visoke osjetljivosti, dugog vijeka trajanja i termičke stabilnosti. U ovom projektu optimizirat će se mikrostrukturna i površinska svojstva metalno oksidnih nosača (Fe2O3, SnO2 i Fe2xSn2-2xO4-x) sintetiziranih bez prisutnosti vode iz acetat dvovalentnog željeza i kositra. Dvovalentni kationi metala Fe(II) i Sn(II) bit će oksidirani i hidrolizirani pomoću molekula vode stvorene in situ u reakciji esterifikacije između acetatnih skupina i etanola. Nanošenje Pt klastera na površinu sintetiziranih nosačima Fe2O3, SnO2 i Fe2xSn2-2xO4-x će se optimizirati upotrebom Pt(II) acetilacetonatnog prekursora. Očekuje se da će upotreba isključivo dvovalentnih kationa metala (Fe(II), Sn(II) i Pt(II)) kao i visoko kelatnih organskih liganada kao što su acetat i acetilacetonat omogućiti homogeno miješanje različitih M(II) - prekursora, ograničiti rast kristala i rezultirati ravnomjernom disperzijom Pt katalizatora na poluvodičkim nosačima metalnih oksida. Navedeni uzorci bit će sintetiziran primjenom dvaju različitih sintetsklih putova: kugličnim mljevenjem (sinteza u čvrstom stanju), te solvotermalnom sinteze u mikrovalnom reaktoru (pristup odozdo prema gore primjenom mokre kemije). Upotrebom dvije različitih sintetskih tehnika, te variranjem udjela kationa Fe(II) i Sn(II) unutar sintetiziranih čvrstih otopina, omogućit će optimizaciju strukturnih i mikrostrukturnih svojstava metalno oksidnih nosača za postizanja maksimalne disperzije Pt katalizatora, a u svrhu povećanja osjetljivosti dobivenih senzora na prisutnost plina vodika. Ovaj projekt može biti prvi korak u razvoju i proizvodnji novih materijala za senzore plina te u izgradnji komercijalno dostupnog sustava za mjerenje niskih koncentracija plina (senzori plinova).

Objavljeni rezultati istraživanja u okviru projekta dostupni na:

https://www.croris.hr/crosbi/searchByContext/7/4457?lang=hr

Planetarni mlin "Fritsch Premium line PULVERISETTE 7" kupljen sredstvima s HRZZ projekta HydGasSens IP-2019-04-1195

Mikrovalni sustav za sintezu uzoraka "Anton Paar Multiwave 5000" kupljen sredstvima s HRZZ projekta HydGasSens IP-2019-04-1195

Mješač plinova  kupljen sredstvima s HRZZ projekta HydGasSens IP-2019-04-1195

Projektni tim

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.