Prijeđite na glavni sadržaj

Razlaganje električnim poljem u tankim optičkim slojevima - nanostrukturiranje, dopiranje, porozni slojevi - REPTOSNANODOPS

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Datum početka
1.9.2017.
Datum završetka
31.8.2021.
Status
Završen
Više informacija

Zavod za fiziku materijala

Proces izmjene metalnih iona se koristi već stotinama godina u proizvodnji obojenih stakala. Kao izvor metalnih iona može se koristiti sloj metala u čvrstom stanju. Da bi se ubrzala difuzija primjenjuje se umjereno zagrijavanje i električno polje. Istraživanja su pokazala da u ovakvim uvjetima dolazi do razlaganja metalnih nanočestica (NČ) uronjenih u staklo, dielektrični tanki sloj ili višeslojni sustav. Ovaj proces je poznat kao razlaganje električnim poljem (EFAD - electric field assisted dissolution). Ovaj proces ima nekoliko zanimljivih efekata. Primjenom EFAD-a na NČ uronjene u dielektričnu matricu, u njoj ostaju šupljine - pore. Razlaganjem metalnih NČ primjenom strukturirane elektrode, uzorak s elektrode se preslikava na sistem s metalnim NČ. Zagrijavanjem podloge dopirane metalnim ionima u njoj se formiraju NČ. Nedavno je pokazano da metal ponovno izlazi na površinu zagrijavanjem u atmosferi vodika, formirajući inverzni uzorak onome strukturirane primijenjene elektrode.

Navedeno pokazuje brojne mogućnosti EFAD-a: dopiranje, formiranje poroznih slojeva i restrukturiranje. No, unatoč velikom potencijalu EFAD-a, znanstvene aktivnosti koje ga uključuju nisu brojne, te ostaju na nivou baznih istraživanja, s primjenom samo za pripremu nanokompozitnog stakla s Ag NČ. Ovim projektom bi se sistematično istražio EFAD kao metoda dopiranja i izrade poroznih slojeva. Projekt se ne bi ograničio samo na bazna istraživanja. Postignute spoznaje bi se primijenile za poboljšanje karakteristika punjivih litijskih tankoslojnih baterija i izradu nanostruktura reverznim restrukturiranjem. Radi znatnog potencijala EFAD-a, dio vremena i resursa će se posvetiti i ostalim mogućim primjenama.

Ostali suradnici

J. Sancho-Parramon (IRB)

B. Okorn (IRB)

Vesna Blažek Bregović (IRB)

J. Arbiol (ICREA, ICN2,CSIC and The Barcelona Institute of Science and Technology

M. Oljača (Cabot Corporation)

H. Zorc(konzultant)

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.