Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za sintezu i kristalografiju funkcionalnih materijala

...od jednostavnih metalih oksida do hibridnih metalo-organskih mreža... od primjena u Li-ionskim baterijama do novih solarnih ćelija...

Voditeljica laboratorija

Laboratorij za sintezu i kristalografiju funkcionalnih materijala

Glavni istraživački interes Laboratorija za sintezu i kristalografiju funkcionalnih materijala je priprava novih funkcionalnih anorganskih, organskih te hibridnih materijala te izučavanjem odnosa između strukture/mikrostrukture i svojstava kao osnovne premise za ciljani dizajn materijala za različite  primjene.

Novosti iz našeg laboratorija: https://jasminkapopovic5.wixsite.com/crystfunctmatter 

TEME ISTRAŽIVANJA:

[1.] Strukturna istraživanja novih skupina hibridnih organsko-anorganskih perovskita za primjene u svjetlosnim diodama i solarnim ćelijama. Poseban fokus bit će stavljen na perovskite niske dimenzionalnosti (0D, 1D, 2D i kvazi 2D). Perovskiti niske dimenzionalnosti zbog svoje strukture omogućuju ugađanje ciljanih optičkih svojstava i veću stabilnost u odnosu na 3D analoge no, s druge strane, zadovoljavajuća učinkovitost nije postignuta, ponajviše zbog nedovoljnog razumijevanja odnosa kemijskog sastava, strukturnih značajki i rezultirajućih svojstava. Zbog toga je izuzetno važno primijeniti sinergijski pristup, kombinacijom eksperimentalnih istraživanja i teorijskih proračuna, kojim će se rasvijetliti međuigra izmeđa jedinstvenih fizičkih svojstava (eksitonska svojstva, elektron-fonon vezanje, itd.), odabira perovskitnih građevnih jedinica, rezultirajuće kristalne strukture, optičkih svojstva te, konačno, poboljšanih optoelektričnih performansa solarnih ćelija i svjetlosnih dioda. Ta istraživanja čine oksosnicu HRZZ-ESF projekta Znanstvene suradnje, a u okviru kojeg će naš doktorand Juraj Ovčar izraditi svoju doktorsku disertaciju.

[2.] Mehanokemijska sinteza i strukturna karakterizacija novih imidazolatnih mreža za primjenu u krutim elektrolitima za all-solid-state baterije. Imidazolatne mreže koje sadrže alkalijske i zemnoalkalijske metale potpuno su neistražene dok naša preliminarna istraživanja pokazuju da zbog svojih specifičnih strkuturnih značajki posjeduju značajan potencijal za primjenu kao kruti elektroliti. Istraživanja ćemo provoditi u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Ženevi te kolegama na Swiss-Norwegian Beamline na ESRF-u.

[3.] Multiferoični materijali. Priprava novih multiferoika iz skupine anorgansko-organskih perovskitnih hibridnih materijala tipa ABX4 kombinacijom elektronskih svojstava korištenog metalnog centra, koordinacijskog potencijala halogenida i međumolekulskih interakcija omogućenih pažljivim odabirom različitih organskih liganada.

[4.] Sinteza novih oksidnih i kompozitnh materijala. Strukturna i mikrostrukturna istraživanja složenih metalnih oksida priređenih u nano-režimu efikasnim „molecular-to-materials“ putem iz heterometalnih kompleksa kao prekursora. Započeta istraživanja iz ovog područja nastavit će se u suradnji s kolegama iz Zavoda za kemiju materijala.

[5.] Razvoj algoritama za  rješavanje integralnih jednadžba koje su najčešće slabo postavljeni inverzni problemi. Trenutačno u laboratoriju razvijamo algoritme za ekstrakciju distribucijske funkcije relaksacijskih vremena (DRT) i distribucije difuzijskih vremena (DDT) a navedena će se nastaviti obzirom da su obje funkcije izuzetno važne u analizi elektrokemijskih izvora energije.

  

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.