Prijeđite na glavni sadržaj

Dušan Zavodnik (1934)

Dušan Zavodnik (1934)

Dušan Zavodnik

Dušan Zavodnik rođen je 30.12.1934. godine u Ljubljani gdje je završio i gimanziju 1954. godine. Znanstvenim radom počeo se baviti još kao srednjoškolac, a tijekom ljetnih praznika imao je praksu u laboratorijima pomorskih Instituta u Rovinju i Splitu. 1958. godine diplomirao je biologiju na Prirodoslovnom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani (mentor prof. J. Hadži). Dušan Zavodnik se 1960. godine zaposlio u novoosnovanom Institutu za biologiju mora Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU) u Rovinju, a 1964. godine postaje i direktor Instituta.

Dušan Zavodnik doktorirao je na Biotehničkom fakultetu Svečilišta u Ljubljani 1964. godine (pod mentorstvom prof. M. Zeia). 1968. godine osniva Laboratorij za ekologiju i sistematiku, a godinu dana kasnije njegov laboratorij se pridružuje novoosnovanom odjelu Centar za istraživanje mora Rovinj - Zagreb (CIM Rovinj - Zagreb) u okviru Instituta Ruđer Bošković (IRB). Dr. Zavodnik postaje znastveni suradnik 1968., viši znanstveni suradnik 1970., a znanstveni savjetnik 1975. godine. U zvanju redovnog profesora Sveučilišta u Zagrebu predavao je na tri kolegija u poslijediplomskoj nastavi iz biologije mora. Bio je mentor niza diplomskih i magistarskih radova te doktorskih disertacija.

1980. godine dolazi do razdvajanja odjela CIM Rovinj - Zagreb u dvije zasebne organizacijske jedinice u okviru IRB-a, a između 1981. i 1984. godine dr. Zavodnik vrši dužnost direktora odjela CIM u Rovinju. Kasnije ponovo postaje voditelj Laboratorija za ekologiju i sistematiku do odlaska u mirovinu krajem 1999. godine. Pod njegovim vodstvom u Rovinju je održano šest međunarodnih znanstvenih skupova. Tijekom svog radnog vijeka bio je član nekoliko bioloških društava, a za vrijeme jednog mandata bio je i predsjednik Jugoslavenskog društva biosistematičara. U domaćim i inozemnim časopisima objavio je više od 150 izvornih znanstvenih i preglednih radova te nekoliko desetaka stručnih radova uglavnom iz problematike biologije mora i zaštite Jadrana. Objavljivao je i u stručnim časopisima i dnevnom tisku. 

Dr. Zavodnik je po struci zoolog, sistematičar, biogeograf i biocenolog, a područje njegovih istraživanja su složeni procesi u priobalnim i pučinskim ekosustavima istočnog dijela Jadranskog mora. Tijekom cijelog svog radnog vijeka terenski rad smatrao je osnovicom svog istraživačkog i pedagoškog djelovanja. Najviše je pozornosti posvetio bodljikašima, štrcaljcima i ribama Jadrana te životnim zajednicama litoralnih stepenica. Tako je ronio na više od pet stotina mjesta uzduž obale od Kopra na sjeveru do Budve na jugu Jadrana, istraživao je i na brojnim našim hridima i otocima, uključujući i pučinske otoke Jabuku, Vis i Palagružu. Također se je intenzivno bavio i poviješću istraživanja Jadrana, a posebno poviješću razvoja njegove matične ustanove u Rovinju. Nakon odlaska u mirovinu nastavio je radom na biološkoj raznolikosti i biogeografiji jadranske faune. 

Pripremio: dr. Ivica Ružić na osnovu podataka iz osobne arhive dr. Dušana Zavodnika 

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.