Prijeđite na glavni sadržaj

Osnivanje CIM Rovinj - Zagreb (1969)

1961. godine prof. dr. N. Allegretti, tadašnji šef odjela Biologije na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu i njegov asistent dr. S. Kečkeš dolaze u Rovinj te nailaze na gostoprimstvo u tadašnjem Institutu za biologiju mora (IBM), Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU). Dr. Kečkeš pronalazi svoj znanstveni interes u istraživanju radioaktivnog zagađenja mora. 1962. godine IBM ustupa dio svog prostora za osnivanje novog Laboratorija za marinu radiobiologiju (LMR) pod vodstvom dr. Kečkeša u odjelu Biologije na IRB-u. Dr. Kečkeš dobiva trogodišnji istraživački projekt o istraživanju kretanja radionuklida u moru i morskim organizmima (1963. - 1966.), koji financira Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE). Tada se uređuju prostorije LMR-a, nabavlja se osnovna istraživačka oprema i regrutiraju se novi mladi istraživači. Krajem 1966. godine dr. Kečkeš odlazi na petogodišnju specijalizaciju u laboratorij MAAE u Monaku.

JAZU uz veliko zalaganje prof. Allegrettija donosi krajem 1967. godine rješenje o novoj strukturi Instituta za biologiju mora u Rovinju. Prema tome, IBM postaje združena ustanova u kojoj sudjeluju: JAZU i druge znanstveno-istraživačke ustanove, prvenstveno IRB u Zagrebu i Sveučilište u Zagrebu. 1969. godine JAZU predlaže da IRB preuzme poslovanje IBM-a u Rovinju. Temeljem provedenog referenduma u Rovinju i Zagrebu, IBM ulazi u sastav IRB-a, te se zajedno s LMR i drugim laboratorijima iz Zagreba zainteresiranim za istraživanje mora, uspostavlja novi odjel „Centar za istraživanje mora Rovinj – Zagreb“ (CIM Rovinj-Zagreb) u sastavu IRB-a. Po osnivanju CIM Rovinj-Zagreb, predstojnik je bio dr. S. Kveder, viši znanstveni suradnik, a nakon 24.07.1969. predstojnik je bio dr. M. Branica, viši znanstveni suradnik.

Laboratoriji u sastavu CIM Rovinj-Zagreb
 • Izv. prof. dr. P. Strohal (ranije, suradnik Laboratorija za radiokemiju pod vodstvom prof. dr. M. Mirnika), osniva 1968. godine novi Laboratorij za nuklearnu kemiju u odjelu Fizičke kemije IRB-a. Po osnivanju CIM Rovinj-Zagreb 1969. godine, dolazi do stapanja dvaju laboratorija: LMR iz odjela Biologije i Laboratorija za nuklearnu kemiju iz odjela Fizičke kemije u jedan Laboratorij za nuklearnu kemiju i radioekologiju (LNKR), pod vodistvom dr. P. Strohala.
 • Dr. S. Kveder, viši znanstveni suradnik (ranije, suradnik Radioizotopnog laboratorija u Odjelu organske kemije i biokemije, voditelj dr. D. Keglević, znanstveni savjetnik), osniva novi Laboratorij za organsku produkciju i biokemiju u Rovinju.
 • Tadašnji djelatnici IBM-a u Rovinju, pod vodstvom dr. D. Zavodnika, višeg znanstvenog suradnika, također osnivaju Laboratorij za ekologiju i sistematiku.
 • Laboratorij za fizičko-kemijske separacije, pod vodstvom dr. M. Branice, višeg znanstvenog suradnika.
 • Laboratorij za elektroforezu, pod vodstvom dr. Z. Pučara, znanstvenog savjetnika.
 • Laboratorij za elektrokemiju, pod vodstvom dr. V. Pravdića, višeg znanstvenog suradnika.

Prema tome, kao utemeljitelje CIM Rovinj - Zagreb možemo prepoznati slijedeće znanstvenike:

 • Dr. Marko Branica,
 • Dr. Stjepan Kečkeš,
 • Dr. Sergije Kveder,
 • Dr. Velimir Pravdić,
 • Dr. Zvonimir Pučar,
 • Dr. Petar Strohal i
 • Dr. Dušan Zavodnik.

Priredio: prof. dr. Ivica Ružić
(na osnovu članka "dolazak Ruđera Boškovića na more", koji je dr. S. Kveder objavio u glasilu "Rugjer" povodom četrdesete godišnjice Instituta Ruđer Bošković)

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

 • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.