Prijeđite na glavni sadržaj

Sergije Kveder (1924)

Sergije Kveder (1924)

Sergije Kveder rođen je 07.01.1924. godine u Splitu, gdje je i maturirao na klasičnoj gimnaziji. U jesen 1943. godine dobrovoljno je otišao u NOB, a demobiliziran je u proljeće 1946. godine. Godine 1946. Sergije Kveder odlikovan je Ordenom zasluge za narod III. reda i Ordenom rada sa zlatnim vijencem. Iste godine upisuje Kemijski odsjek na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF), Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je u jesen 1951. godine nakon čega se zapošljava kao asistent u Agrokemijskom laboratoriju, Zavoda za Agroekologiju u Zagrebu. Na tom radnom mjestu bavio se analitikom biljnih proizvoda i sredstava za zaštitu bilja. Pored toga bavio se sintezama i ispitivanjima nekih sredstava koja imaju djelovanja biljnih hormona. U jesen 1954. godine zapošljava se u tvornici PLIVA u Zagrebu, u kontrolno analitičkom laboratoriju. Radio na analitici lijekova i kemijskih proizvoda, a također na uvađanju nekih novih analitičkih metoda (papirna kromatografija, titracija u nevodenom mediju i sl.).

Nakon toga od 16.03.1956. godine dolazi na Institut Ruđer Bošković (IRB) gdje boravi do svog umirovljenja. Najprije radi kao asistent u Laboratoriju za radioizotope (ranije Odjel radioizotopa, predstojnik je bila dr. D. Keglević, viši znanstveni suradnik). Bavio se je sintezom organskih spojeva markiranih sa 14C, a kasnije je prešao na istraživanje metabolizma biogenih amina, naročito indola  i istraživanje njihovog metabolizma. Priredio je markirani serotonin (5-hidroksitriptanin), dizjanirao tzv. izotopnu stupicu koja je omogućila da u suradnji s drugim suradnicima istraži njegov metabolizam kod pokusnih životinja te dokaže jedan drugačiji segment veze serotnin-melatonin od tada važećeg. U jesen 1959. godine dobiva jednogodišnju stipendiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koju provodi u Clevelandu Ohio USA, u istraživačkom odjelu Clevelandske klinike pod vodstvnom dr. I.H. Page-a i dr. W.M. McIsaac-a. Tu je radio na sintezi nekih markiranih derivata triptamina i na ispitivanju njihovog metabolizma.

Doktorirao je 03.04.1963. godine na temi "Prilog poznavanju metabolizma nekih derivata triptamina" na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iste godine postaje viši asistent, a zatim 1964. godine znanstveni suradnik u Radioizotopnom laboratoriju, Odjela organske kemije i biokemije na IRB-u. Na osnovu suradnje s dr. D. Keglević, dr. S. Kveder i dr. S. Iskrić pozvani su da objave monografiju o istraživanjima metabolizma indoalkilamina u Seriji Advances in Pharmacology. (Keglevic, D. , Kveder, S. , and Iskric, S., Advances in Pharmacology (edit. by Garattini, S., and Shore, P. A.), 6A, 79, Academic Press, New York, 1968.)

Znanstveno djelovanje dr. S. Kvedera vidljivo je na dva područja:

1. Istraživanja metabolizma biogenih amina i
2. Istraživanja primarne fitoplanktonske produkcije.

1965. godine sudjeluje na studijskim boravcima u velikoj Britaniji (The Berhard Baron Memorial Research Laboratory, Queen Charlotte's Maternity Hospital, London; Courtland Institute of Biochemistry, The Middlesex Hospital;  The Royal College of Surgeons of England, King's College; Oxford University). Od 1967. godine postaje honorarni docent na PMF za postdiplomski studij molekularne biologije, za kolegij "biokemijski putevi i mehanizmi". Godine 1968. postaje viši znanstveni suradnik. Odlazi na studijski boravak u Francusku i Italiju (Villefranche-sur-Mer u Station Zoologique; zatim Laboratorio per la Studio della Contaminazione Radioattiva del. Mare, u Fiascherinu; Istituto per la biologia marina u Veneciji). Od 1966. do 1967. godine preuzima dužnost voditelja Laboratorija za marinu radiobiologiju u Rovinju, uvodi 14C tehniku i primjenu takove tracer metode za rješavanje problema primarne fitoplanktonske produkcije.

1969. godine dr. S. Kveder prelazi u novo osnovani odjel IRB-a, Centar za istraživanje mora Rovinj - Zagreb (CIM Rovinj - Zagreb), gdje vrši ulogu prvog pročelnika od 18.04. do 26.07.1969. godine. Tada osniva novi Laboratorij za organsku produkciju i biokemiju u Rovinju koji vodi do 1975. Također 1972. godine rukovodio je rekonstrukcijom istraživačkog broda Vila Velebita (kupljen od Jugoslavenske ratne mornarice gdje je bio korišten od hidrografske službe). Dr. S. Kveder od 09.01.1973. do 30.06.1973. godine vrši dužnost zamjenika direktora IRB-a za poslove u CIM-u (u zamjeni za dr. S. Kečkeša). Od. 01.07.1973. godine kao zamjenici direktora IRB-a za poslove CIM Rovinj - Zagreb djeluju: u Rovinu dr. D. Zavodnik, te u Zagrebu dr. Z. Konrad.

Dr. S. Kveder se 01.07.1975. godine vraća iz Odjela CIM Rovinj - Zagreb ponovo u Odjel OKB. Postaje zanstveni savjetnik 25.10.1979. godine. Objavio je 47 radova, 3 patenta i bio mentor niza magistarskih radova i doktorskih disertacija. Od 1.1.1981. do 31.8.1982. godine dr. S. Kveder postaje direktor odjela Organska kemija i biokemija. Od 01.09.1982. do 03.12.1987. godine vrši dužnost glavnog direktora Instituta Ruđer Bošković. U mirovinu odlazi 1991. godine.

Pripremio: dr. I. Ružić na osnovu podataka iz arhive IRB i osobne arhive dr. S. Kvedera.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.