Prijeđite na glavni sadržaj
Hidrogeološka istraživanja gornjeg toka rijeke Kupe i njezinih pritoka
Kategorija
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Iznos financiranja
8000
EUR
Datum početka
1.1.2010.
Datum završetka
31.12.2011.
Status
Završen

Glavni istraživač

Uvod

Drenažni bazen rijeke Kupe, površine 10.000 km2 je veliki supraregionalni bazen, koji ima centralnu poziciju u Hrvatskoj, a djelomično se proteže i na dvije susjedne države (Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu). Sjevero-zapadni dio bazena predstavlja značajne vodne resurse za Hrvatsku i Sloveniju. Krški izvor rijeke Kupe nalazi se u podnožju planine Risnjak na 313 m nadmorske visine. Od izvora, Kupa teče oko 5 km unutar šumom bogatog područja Nacionalnog Parka Risnjak, kojega karakteriziraju veliki biodiverzitet i krški fenomeni. Na rubu Nacionalnog Parka Risnjak, rijeka Kupa prima prvu veću pritoku, rijeku Čabranku. Geokemijska istraživanja, kao i istraživanja stanja zagađenja vodotočnih sedimenata čitavog drenažnog bazena Kupe, izuzev ovog dijela unutar Nacionalnog Parka, detaljno su proveli Frančišković-Bilinski (2005; 2006; 2007; 2008) i Frančišković-Bilinski i sur. (2005a, 2005b, 2007). Preliminarno istraživanje trošenja stijena u ovom području objavljeno je u radu Bilinski (2008).

Slična istraživanja vodotočnih sedimenata unutar Nacionalnog Parka nisu bila provedena, kao ni istraživanja kvalitete vode s obzirom na ekotoksične elemente.

Izotopna analiza vode nije provedena i porijeklo vode nije određeno.

 

Ciljevi projekta

Glavni cilj projekta je provesti hidrogeološka istraživanja, kako bi se definiralo točno porijeklo vode rijeke Kupe.

Hipoteza je da izvori rijeka Kupe i Rječine (koje pripadaju slivu Crnog, odnosno Jadranskog mora) dobivaju vodu iz istog tijela podzemne vode, koje se nalazi na graničnom području dva sliva ispod planine Risnjak. Dva izvora međusobno su udaljena 22 km, a nalaze se na 313, odnosno 385 metara nadmorske visine.

 

Područje istraživanja

Istraživanje će biti provedeno u gornjem toku rijeke Kupe i njenih pritoka i na rijeci Rječini. Naše istraživanje posebno ćemo usredotočiti na područja koja nisu izložena antropogenom utjecaju, gdje mineraloški, geokemijski i sastav stabilnih izotopa reflektiraju litologiju.

 

Očekivani rezultati i moguća primjena

Hipoteza o zajedničkom tijelu podzemne vode iz kojega potječu vode Kupe i Rječine biti će potvrđena ili opovrgnuta. To će dovesti do proširenja postojećeg znanja i baza podataka o ovim važnim vodnim resursima. Rezultati će dovesti do nekoliko publikacija u znanstvenim časopisima. U današnje vrijeme, posebno uslijed promjena klime koje će značajno utjecati na regiju Mediterana u dolazećim desetljećima, razumijevanje naših vodenih resursa je od najvećeg značenja. Nastojati ćemo pridonijeti razumijevanju vodenih resursa u području rijeke Kupe u okviru ove suradnje.

Laboratorij za fizičku kemiju tragova

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.