Prijeđite na glavni sadržaj

Nova tehnologija za očuvanje oceana

Inovativna tehnologija akustičnih detektora za otkrivanje morskih dubina mijenja pristup u istraživanju i zaštiti ribljeg fonda. Uspješno je obilježena prva godina istraživanja na projektu SOUND koji financira Zaklada Schmidt putem Global Fisheries Tech Initiative.
19.3.2024.
Nova tehnologija za očuvanje oceana

Kada pomislimo na oceane, često zamislimo beskrajne plave prostore koji kriju misterije dubina i neistražene ekosustave. Međutim, znanstvenici okupljeni na projektu SOUND koji financira Schmidtova inicijativa za morsko ribarstvo razvili su inovativnu tehnologiju detektora podvodnih zvukova kako bi unaprijedili naše razumijevanje i zaštitu morskog ribljeg fonda, posebno u udaljenim područjima s nedostatkom resursa.

Kako bi obilježili uspješan završetak prve godine projekta SOUND (Jato detektora podvodnih zvukova), Schmidtova inicijativa za morsko ribarstvo objavila je video koji prikazuje napredak i postignuća istraživanja u kojima je sudjelovao i tim s Instituta Ruđer Bošković (IRB), mijenja pravila igre u nadzoru i očuvanju oceana.

Projekt SOUND, akronim za Swarm of Underwater Noise Detectors, je pionir u korištenju jeftinih Lagrangeovih plovaka opremljenih najsuvremenijom akustičnom tehnologijom koja obećava podršku neinvazivnoj akvakulturi, pomoć ribarima i značajno smanjenje prilova. U srcu ove tehnologije nalazi se spajanje podvodne akustike i pomorske robotike, s posebnim naglaskom na razvoj niskotroškovnih, autonomnih uređaja koji mogu precizno mjeriti riblji fond. Ova tehnika kombinira dubinsku analizu sa strojnim učenjem, znatno unaprjeđujući način na koji pristupamo istraživanju i zaštiti naših morskih ekosustava.

''Na prvi dojam, projekt SOUND možda zvuči kao nešto iz znanstvene fantastike: jata jeftinih Lagrangeovskih plovaka, samostalnih pomorskih istraživača, kreću se vođeni strujama, ''slušajući'' šapat oceana. Njihova misija? Akustička detekcija riba i procjena biomase, izvedena s lakoćom i preciznošću, sve bez ometanja nježne ravnoteže podvodnog svijeta. Ova tehnologija omogućuje znanstvenicima da "vide" ispod valova na načine koji su prije bili nezamislivi, omogućujući detaljno praćenje morskog života u realnom vremenu,'' objašnjava dr. sc. Neven Cukrov, koordinator aktivnosti tima s Instituta Ruđer Bošković.

Dizajniran i implementiran od strane tima međunarodnih stručnjaka, uključujući timove sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Haifi, te Instituta Ruđer Bošković, projekt je uspješno implementirao prvih pet prototipova plovaka.

''Inovativnost projekta SOUND leži i u njegovom pristupu koji teži postizanju ravnoteže između tehnološkog napretka i očuvanja prirode. Kroz jednostavnu implementaciju koja ne zahtijeva dodatne dozvole, SOUND pruža neinvazivnu podršku akvakulturi i pomaže ribarima da smanje prilov, posebno u udaljenim i razvojnim područjima,'' ističe dr. Cukrov.

Financiran od strane Zaklade Schmidt kroz bespovratnu pomoć od 3,5 milijuna dolara u sklopu Global Fisheries Tech Initiative, projekt SOUND predstavlja značajno ulaganje u održivo ribarstvo. S ukupnim prihvatljivim troškovima koji iznose 404.800 USD, projekt je dokaz snage međunarodne suradnje i inovacija u rješavanju nekih od najhitnijih izazova s kojima se suočavaju naši oceani.

Projekt SOUND predstavlja važan korak prema održivoj budućnosti oceana, kao uspješan primjer dobre prakse kako pametna tehnologija i ekološka svijest mogu ići ruku pod ruku, otvarajući novu eru u očuvanju morskih ekosustava.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.