Prijeđite na glavni sadržaj

Održana Premijera Filma ''Parangol''

15.5.2024.
Održana Premijera Filma ''Parangol''

Film ''Parangol'', nastao u sklopu projekta ''Unapređenje suradnje između ribara i znanstvenika u svrhu uvođenja naprednih tehnologija označavanja ribolovnih alata, zaštite zdravlja riba i očuvanja okoliša'' primjereno je prikazan na Institutu Ruđer Bošković. Ovaj projekt, prijavljen u okviru natječaja Ministarstva poljoprivrede za dodjelu potpore u okviru mjere I.3. ''Partnerstva između znanstvenika i ribara'', ima za cilj poticanje prijenosa znanja između znanstvenika i ribara.

Film prikazuje zajedničke napore ribara i znanstvenika u razvoju i primjeni naprednih tehnologija u ribarstvu kao i problema s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. Poseban naglasak stavljen je na zaštitu zdravlja riba i očuvanje okoliša, što su ključni elementi održivog ribolova.

Projekt uključuje stvaranje mreža, partnerskih sporazuma, ugovora i udruženja između neovisnih znanstvenih tijela i ribara, te organizacija ribara, uz sudjelovanje tehničkih tijela. Kroz različite aktivnosti, uključujući prikupljanje i upravljanje podacima, provođenje studija i pilot-projekata, te širenje znanja i rezultata istraživanja, projekt teži poboljšanju suradnje i prijenosa znanja između uključenih strana.

Institucije koje su sudjelovale u projektu uključuju Zavod za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru. Uz znanstvene institucije, projektu su se pridružile i ribarske zadruge Adria Tribunj, Friška Riba i Komiža.

Premijera filma ''Parangol'' poslužila je kao platforma za razmjenu znanja i iskustava, a film će uskoro biti dostupan za javnost, kako bi se šira populacija mogla upoznati s postignućima i važnosti ovog projekta.

''Zahvaljujem svima koji su podržali i sudjelovali u projektu, posebno Ministarstvu poljoprivrede na dodijeljenoj potpori'', rekao je dr. sc. Damir Valić, koordinator projekta na IRB-u, pozdravljajući okupljene na premijeri filma. 

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.