Prijeđite na glavni sadržaj

Projekt DIH Innovamare proglašen "Plavim prvakom" Europske unije

16.5.2024.
Projekt DIH Innovamare proglašen "Plavim prvakom" Europske unije

Digitalni inovacijski centar (DIH) Innovamare, među čijim je osnivačima i Institut Ruđer Bošković (IRB), proglašen je "Plavim prvakom" na EIB Venture Debt & Advisory Sumitu nedavno održanom u Luxembourgu. Ovo priznanje Europska unija dodjeljuje projektima za izniman doprinos održivom razvoju plave ekonomije u EU, a DIH Innovamare našao se u uglednom društvu od 20 dobitnika iz zemalja diljem EU-a. 

Priznanje "EU Blue Champion" pokrenuli su Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) kako bi potaknuli inovacije i ulaganja u plavu ekonomiju, koja obuhvaća sve gospodarske aktivnosti povezane s oceanima, morima i obalama. Cilj je incijative potaknuti i nagraditi projekte koji demonstriraju izvanredne doprinose u tri ključna područja: obnova morskih i slatkovodnih ekosustava, eliminacija onečišćenja i dekarbonizacija plave ekonomije. Naglasak je na projektima koji promiču održivost i inovacije, a odabrani projekti dobivaju pristup savjetodavnim uslugama EIB-a koje pomažu u razvoju poslovnih i financijskih modela te u širenju partnerstava na europskoj razini. Kao jedan od 20 odabranih projekata, DIH Innovamare će primati prilagođene savjetodavne usluge EIB-a, poboljšavajući svoje modele financiranja projekata, poslovne modele i partnerstva na razini EU.

DIH Innovamare započeo je kao bilateralni projekt Italije i Hrvatske pod istim imenom (InnovaMare), a od 2020.-2023. financiran je putem EU Fonda za regionalni razvoj (ERDF). Jedan od ključnih ciljeva projekta bio je uspostavljanje tzv. digitalnog inovacijskog huba (DIH) kao digitalnog alata i interaktivne mrežne platforme koja će omogućiti dionicima svih projekata da se udruže, surađuju, razmjenjuju znanja i informacije te na jednom mjestu imaju pregled svih usluga koje nudi znanstveno-istraživačka zajednica te potražnje od strane privatnog sektora.

Ključni elementi projekta DIH Innovamare obuhvaćaju razvoj i izgradnju infrastrukture i to Centra kompetencija u morskim tehnologijama u Šibeniku i Tehnološkog parka za morske tehnologije pri Sveučilištu u Zadru. IRB, kao jedan od osnivača, uključen je u sve aktivnosti projekta.

Fokus projekta je na povećanju učinkovitost inovacijskih aktivnosti u području plavih tehnologija u smjeru održivosti Jadranskog mora kao strateškog društvenog izazova na prekograničnoj razini. DIH Innovamare nastavit će kapitalizirati rezultate postignute u strateškom projektu Innovamare i dodati novu dimenziju širenjem prekograničnog inovacijskog sustava s novim dionicima, posebno mladim istraživačima, provoditi pilot akcije, podizati inovacijske kapacitete s obrazovnim modulima i raditi na razvoju novih instrumenata financiranja plave ekonomije.

Trenutno je u tijeku pronalaženje mladih perspektivnih istraživača na međunarodnoj razini u području pomorskih tehnologija za proširenje InnovaMare mape izvrsnosti. Uz to, provode se redovna istraživanja stanja kvalitete obalnog mora koristeći istraživački brod nabavljen u okviru strateškog projekta Innovamare. Tijekom istraživanja testiraju se novi inovativni podvodni senzori i plovila na daljinsko upravljanje.

Digitalni inovacijski HUB Innovamare teži postati centralno mjesto za transfer tehnologija, jačanje suradnje i povezivanje sudionika iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora na prekograničnoj i transnacionalnoj razini u cilju razvoja, testiranja i validacija morskih tehnologija s misijom održivosti Jadranskog mora. Ključni osnivači i članovi DIH-a su šest najvećih znanstvenih i istraživačkih organizacija, sedam potpornih institucija lokalnih i regionalnih vlasti i četiri tvrtke iz Italije i Hrvatske.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.