Prijeđite na glavni sadržaj

Patologija organizama iz voda u odnosu na zagađivala i akvakulturu

Patologija organizama iz voda u odnosu na zagađivala i akvakulturu
Kategorija
Znanstveni projekti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
1.2.2007.
Datum završetka
31.12.2011.
Status
Završen

Glavni istraživač

Onečišćenje okoliša ugrožava kvalitetu vodenih ekosustava. Posljedice mogu biti promjene zdravstvenog stanja akvatičkih organizama.

Fiziološke/anatomske promjene organizama ili biocenoze u vodi predstavljaju bolest uzrokovanu poremećajem fizikalnih, kemijskih i/ili bioloških parametara te njihovih međusobnih kombinacija.

Istraživanja su vođena na slatkovodnim i morskim vodenim ekosustavima i to na rijekama Sutli, Matici, Uni, Gackoj, Lici, Korani, Kupi, Dobri, Mrežnici i Dravi. Na Jadranu se istraživalo na uzgajalištima lubina na Pelješcu, Ugljanu i Limskom kanalu te tovilištu tuna kod otoka Zverinca.

Osim standardnih terenskih i laboratorijskih metoda, za detekciju i karakterizaciju ribljih virusa, bakterija i parazita, korištene su metode temeljene na lančanoj reakciji polimerazom (PCR). Primjenom ovih metoda ubrzao se dijagnostički postupak i povećala osjetljivost detekcije patogena.

U slatkom i morskom akvatoriju detaljno se pratila fizikalno-kemijska, biološka (plankton i bentos) i mikrobiološka kakvoća vode te uspostavljala korelacija s promjenama kod akvatičkih organizama.

Zavod za istraživanje mora i okoliša

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.