Prijeđite na glavni sadržaj

Mjerenje boje kolorimetrom

Kategorija
  • Farmaceutska industrija
  • Zaštita okoliša
  • Prehrambena industrija
  • Kemijska i petrokemijska industrija
  • Energija i obnovljivi izvori
  • Usluge raznih namjena

Usluga

Mjerenje boje pomoću kolorimetra i prikaz promjena u CIELab (CIE - Commission Internationale de L'Eclairage, odnosno Međunarodna komisija za regulaciju svjetla) ili nekom drugom sustavu boja.

Boja je psihofizičko svojstvo svjetla i predmeta koje postoji samo u odnosu na vizualni sustav, što znači da isti uzorak mogu različito percipirati različiti promatrači. Pošto je promjena boje ključna u mnogim procesima proizvodnje, u fazi razvoja i istraživanja, kontrole kvalitete te kontroli procesa proizvodnje, potrebno je eliminirati utjecaj promatrača kako bi se opisala boja. Kolorimetrija je znanost koja se bavi matematičkim opisom boje na osnovu mjerenja s mjernim uređajima. Kolorimetri omogućuju vizualno uspoređivanje jakosti boja uzoraka poznate i nepoznate koncentracije.

Mjerni instrument

Konica Minolta spektrometar CM-2600d

Ručni prijenosni mjerni instrument dizajniran za procjenu boje, sjaja i UV svojstava vrlo malih do velikih uzoraka ravnih površina.

Instrument ima mogućnost mjeriti boju na dvije veličine površine uzorka: Φ 8 ili 3 mm.

Posebne karakteristika instrumenta je mogućnost uključenja i isključenja mjerenja sjaja površine.

Detaljni opis instrumenta i specifikacija: https://sensing.konicaminolta.us/wp-content/uploads/cm2600d_catalog_eng-3evd551135.pdf

Kupljeno iz vlastitih sredstava Laboratorija, LRKD-a

Kontakt osoba:

Tanja Jurkin, dr.sc.

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 457 1255
Interni broj:
1576

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.