Mehanokemijska priprava zeolita Cu-CHA za aktivaciju metana u plinskoj fazi

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Fonda "jedinstvo uz pomoć znanja"
Iznos financiranja
44310
HRK
Datum početka
1.9.2019.
Datum završetka
30.11.2019.
Status
Aktivan

Metan je naveliko dostupan zbog čega postoji veliki ekonomski potencijal u njegovoj izravnoj pretvorbi u tekuća goriva i ostale kemikalije.

Trenutačno postoje industrijski procesi gdje je pretvorba neizravna i koji su isplativi samo za velike količine. Izravna pretvorba metana u vrednije produkte podrazumijeva aktiviranje jednog od najstabilnijih ugljikovodika što predstavlja značajan izazov za stručnjake te je stoga potrebno razviti nove katalizatore i procese.

Za sada se najobećavajućim katalizatorima u takvim reakcijama čine zeoliti s bakrenim i/ili željeznim vrstama slični prirodnim enzimima. U sklopu ovog projekta će se pripremiti zeoliti s bakrom primjenjujući procese mljevenja koji predstavljaju ekološki prihvatljive metode sinteze. Dobiveni materijali će se testirati kao katalizatori u izravnoj pretvorbi metana u ugljikovodike.

Očekuje se da će rezultati poslužiti kao osnova za razvoj industrijskog procesa i tako omogućiti ekonomski i energetski prihvatljivo rješenje problema izvora energije.

Nadalje, istraživanje izravne pretvorbe metana će omogućiti nove puteve u traženju prikladnog rješenja za poboljšanje energetske neovisnosti Republike Hrvatske.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.