Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za sintezu novih materijala

Suradnici Laboratorija za sintezu novih materijala usmjerili su svoje istraživačke djelatnosti na metalne okside, oksidna stakla i zeolite.

Laboratorij za sintezu novih materijala
ISTRAŽIVANJA

Sistematsko istraživanje metalnih oksida počelo je prije trideset godina tijekom rada na obilježavanju koloidnih čestica metalnih hidroksida i oksida s kratkoživućim radioizotopima za primjenu u nuklearnoj medicini. Težište sadašnjih istraživanja je na magnetskim oksidima i općenito na oksidnim keramikama. Istražuju se također mehanizmi nastajanja i svojstva različitih metalnih oksida; između ostalog to su ZrO2, HfO2, SnO2, TiO2, WO3, Rh2O3, V2O5 i Nb2O5. Poseban naglasak je na istraživanju nanočestica oksida za različite promjene u naprednim tehnologijama. Rezultati istraživanja mikrostrukture oksidnih stakala i staklokeramika omogućuju dizajniranje tih materijala s točno određenim kemijskim i fizikalnim svojstvima.
Istraživanje utjecaja mikrostrukturnih elemenata prekursora na procese kristalizacije raznih mikroporoznih materijala (zeolita) provođeno je praćenjem više kinetičkih parametara. Karakterizacija dobivenih, kao i polaznih materijala vršena je mnogim eksperimentalnim i teorijskim metodama i tehnikama. Pored osnovnih mehanizama nukleacije i rasta kristala zeolite (priređivanje kristala željenog oblika i veličine), istraživana je i njihova specifična uporaba u agrikulturi i zaštiti okoliša.

OPREMA

Laboratorij raspolaže s nekoliko instrumentalnih tehnika za karakterizaciju materijala:

Pretražni elektronski mikroskop FE-SEM Jeol 7000

Rentgenski Difraktometar ItalStructures APD2000

Mössbauerov spektrometar Wissel

FT-IR Spektrometar PerkinElmer System 2000

Mastersizer

AAS – elementna analiza

Difraktometar rendgenskih zraka na prašcima - Empyrean

FTIR spektrometar s dodatnim modulima

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.