Prijeđite na glavni sadržaj

Regulacija endocitoze na velikoj skali pomoću IQGAP proteinima srodnih proteina IqgC i IqgD

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
985000
Datum početka
15.2.2021.
Datum završetka
14.2.2025.
Status
Aktivan
Više informacija

Glavni istraživač

Endocitoza na velikoj skali je endocitoza velikih volumena koja je neovisna o klatrinu, a vođena je aktinskim citoskeletom. Pojam skupno opisuje unos čestica ili fagocitozu i neselektivan unos velikih količina tekućine ili makropinocitozu. Za jednostanične organizme poput amebe Dictyostelium endocitoza na velikoj skali je ekskluzivan način hranjenja, dok je za stanice metazoa samo jedan od nekoliko, iako ne preferiran način unosa hranjivih tvari.

Međutim, stanice sisavaca koriste obje vrste endocitoze na velikoj skali za druge fiziološke funkcije. Najbolji primjer su stanice imunološkog sustava koje koriste i fagocitozu i makropinocitozu za uklanjanje apoptotskih stanica i patogena iz tkiva te za pretraživanje izvanstanične tekućine na prisutnost stranih antigena. Endocitoza na velikoj skali povezana je i s nekim patološkim stanjima poput neurodegenerativnih bolesti, ateroskleroze i raka.

Više informacija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.