Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za bioanalitiku

Kvalitativna i kvantitativna analiza biopolimera (proteina, DNA, RNA, šećera, lipida) i “malih molekula” (metabolita, djelatnih tvari, derivatizacijskih reagenasa) te njihovih međusobnih interakcijama naprednim tehnikama kromatografije, spektrometrije masa i bioinformatike.

Laboratorij za bioanalitiku

Laboratorij za bionalitiku (LaBA) se bavi proteomskim analizama i razvojem novih alata - od derivatizacijskih reagenasa iz područja kemije do algoritama iz područja bioinformatike. Nadalje, laboratorij se bavi i određivanjem biološke uloge "malih molekula", kao i biopolimera, usmjerenim u pravcu njihove detaljne karakterizacije te karakterizacije interakcija vezanih uz njih.

Znanstveni interes laboratorija fokusiran je na istraživanje i razvoj alata za:

  • kvalitativnu i kvantitativnu analizu proteina za potrebe medicine i biotehnološke industrije;
  • kvantitativnu aminokiselinsku analizu proteina;
  • kvalitativnu i kvantitativnu analizu malih molekula u vodenim beskralješnjacima u svrhu procjene okolišnog zdravlja akvatičkih ekosustava;
  • pretražni ekspertni sustav za de novo određivanje homolognih proteina.

Ekspertize Laboratorija za bioanalitiku vezane uz tekućinsku kromatografiju i rad s robotiziranim kromatografskim sustavima nadopunjavaju se s istraživanjima vezanim uz okoliš, koja se ostvaruju pomoću razvijenih alata za biotipizaciju i izolaciju supstancija iz okolišnih uzoraka flore i faune. Upotrebom najsuvremenijih kromatografskih metoda, gdje se potpunim spojem proteomike, "malih molekula" i okolišnih uzoraka čini cjelina, ubrzava se i kritički evaluira potraga za biološki aktivnim molekulama.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.