Prijeđite na glavni sadržaj

Grce Magdalena

Kratki životopis dr. sc. M. Grce

Dr. sc. Magdalena Grce rođena je 1957. u Zadru. Studirala je na Fakultetu prirodnih znanosti Sveučilišta u Parizu, Francuska, gdje je obranila diplomski rad iz Biokemije (Mâitrise de biochimie) 1981. godine te iste godine i diplomski rad iz područja Biologije čovjeka - smjer virologije (Mâitrise de biologie humaine - option virologie). Diplomu o završenom studiju i istraživanju biologije čovjeka 3. stupnja (D.E.R.B.H., Diplôme d'Etudes et de Recherche en Biologie Humaine) na Odjelu za eksperimentalnu onkologiju, Fakultet prirodnih znanosti, Sveučilište u Parizu, Francuska, obranila je 1983. godine. Iz njene disertacije objavljen je jedan rad (J Gen Virol. 1985.) te pohranjen jedan patent (Hybridoma 9B18, Immunotech, Francuska, 1987.). Nakon toga odlazi godinu i pol dana na studijsko usavršavanje u Oncogene Laboratory, Seattle, Washington, USA (1984.-1985.).

Od 1986. do 1994. radi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Zagreb i radi kao voditelj Laboratorija za pripremu virusnih antigena na Odjelu za virologiju. Uz stručan klinički i laboratorijski rad bavi se i istraživanjima spolno prenosivih bolesti te virusima u moru, pitkoj i otpadnoj vodi. U tom razdoblju objavljuje šest znanstvenih radova. U zvanje znanstveni asistent izabrana je 1989. godine.

Od kolovoza 1994. do prosinca 2022. zaposlena je na Institutu Ruđer Bošković u Zavodu za molekularnu medicinu. Naknadno je 1998. godine još jednom doktorirala prirodne znanosti u području biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon toga osniva svoju grupu,  odnosno od travnja 2004. godine Laboratorij za molekularnu virologiju i bakteriologiju na Zavodu za molekularnu medicinu, Institut Ruđer Bošković. U zvanje viši znanstveni asistent izabrana je 1999. godine, u zvanje znanstveni suradnik 2001. godine, u zvanje viši znanstveni suradnik 2005. godine te u zvanje znanstveni savjetnik 2010. godine. Reizabrana je u trajno zvanje znanstvenog savjetnika 2016. godine.

Glavni znanstveni interes dr. sc. M. Grce tijekom njene dugogodišnje i plodne karijere bila su istraživanja bolesti, poglavito tumora povezanih s virusnim infekcijama.

Prva istraživanja započeta u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo bila su fokusirana na humane viruse u vodi, odnosno tehnologiju njihovog dokazivanja u pitkoj vodi, otpadnim vodama i moru. Paralelno je vodila znanstveni projekt o spolno prenosivim infekcijama. Najveći interes su joj bili papiloma virusi čovjeka (HPV, human papillomavirus) zbog čega je 1988. bila na edukaciji dva mjeseca u Laboratoriju za HPV na Institutu Pasteur u Parizu. Interes za spolno prenosive viruse nastavila je kroz istraživanja na Institutu Ruđer Bošković (doktorska disertacija), poglavito virusa koji su povezani s rakom vrata maternice.

Drugo područje koje je dr. sc. M. Grce uvela u hrvatsku znanost i u njemu ostavila neizbrisiv trag je i najopsežniji dio njenog istraživanja, vezano je za HPV. To je bio njen pionirski rad u kojem je pokazala prve epidemiološke podatke o učestalosti HPV-infekcija u žena i muškaraca u raznim sijelima (anogenitalne i orofaringealne sluznice te koža). Osim toga, od 2006. godine je bila vrlo aktivna na javno-zdravstvenom polju u RH i šire. Bila je članica Uprave Europske udruge za borbu protiv raka vrata maternice (ECCA, European Cervical Cancer Association), Lyon, Francuska, a potom Brussels, Belgija te članica Radne skupine za izradu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice pri Ministarstvu zdravstva RH (2003.-2004.). Bila je stručni savjetnik u razvoju molekularnih metoda u mikrobiološkim kliničkim laboratorijima u RH te je sudjelovala u oblikovanju smjernica i preporuka vezano za HPV-testiranje u sklopu praćenja preinvazivnih oštećenja i prevencije raka vrata maternice u Hrvatskoj i svijetu. Organizirala je u suradnji s Odborom za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskog sabora 28. siječnja 2010. izvanrednu sjednicu u Hrvatskom Saboru povodom obilježavanja 4. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, a koje je pokrenula 2007. godine te organizirala svake godine do sad; Tjedan se obilježava u 3. tjednu siječnja.  

Treće područje znanstvenog interesa dr. sc. M. Grce bila su istraživanja antivirusnog djelovanja u in vitro uvjetima sintetskih i prirodnih lijekova. Ta istraživanja su bila ograničena obzirom na zahtjevne uvjete rada s humanim virusima patogenim za čovjeka. Nekoliko publikacija je iz tog područja objavila u uglednim međunarodnim časopisima.

Konačno, četvrto područje istraživanja u kojem je dr. sc. M. Grce posebno bila motivirana u zadnjih deset godina svoje karijere je područje hematologije, odnosno kronična bolest presatka protiv domaćina (cGvHD, chronic graft-versus-host disease) nakon presađivanja krvotvornih matičnih stanica (HSCT, transplant of blood-forming stem cells). Bila je vrlo aktivna voditeljica radnog paketa „Biomarkeri“ u sklopu COST (European Cooperation in Science & Technology) akcije CA17138, Integrated European Network on Chronic Graft Versus Host Disease (cGvHD-Eurograft) od 2018. do 2022. Osim objavljenih brojnih radova pomogla je nekolicini domaćih znanstvenika i liječnika da se usavrše u inozemnim ustanovama partnera u sklopu te COST akcije.

Objavila je više od 106 znanstvenih i stručnih radova, od kojih velik broj u vrhunskim znanstvenim časopisima. Ujedno je glavni autor 9 poglavlja u medicinskim knjigama (Medicinska naklada). Autor je jednog međunarodno priznatog patenta (Hybridoma 9B18, IMMUNOTECH, Francuska, 1987). Njeni radovi citirani su prema WoSCC-bazi preko 3194 puta uz H-indeks 22, a prema Scopus-bazi ima preko 3660 citata i H-indeks 26 (zadnji izlist 25.09.2023). Za svoj znanstveni rad nagrađivana je od strane institucija u kojima je radila, Centar Hayem, Bolnica Saint-Louis, Pariz, 1983. godine te Institut Ruđer Bošković, Zagreb, 2011. i 2012. godine. Dobila je priznanje za ulogu urednika u časopisu PLOS ONE koju je obnašala od 2015. do 2020. Za svoj javno-zdravstveni rad dobila je nagradu „Biser mudrosti 2010“ (Pearl of Wisdom) od ECCA u sklopu sastanka na vrhu u Europskom parlamentu, Brussels, Belgija. Za zalaganje u području cGvHD dobila je zahvalu od cGvHD-tima Odjela za hematologiju KBC Zagreb neposredno prije odlaska u mirovinu.

Osim bogate znanstvene aktivnosti kroz vođenje četiri i suradnje na šest znanstvenih domaćih projekta te vođenja radnog paketa cGvHD-Eurograft i suradnje na dva međunarodna projekta (EC Grant ECCCE, European Cervical Cancer Consortium for Education, 2002.-2004.; Retrospective International Survey and HPV Time Trends Study Group, RIS HPV TT Study Group), ima iskustvo u velikim međunarodnim studijama koje uključuju genotipizaciju HPV-a u RH i diljem svijeta te je bila uključena u razvoj smjernica za probir raka vrata maternice temeljenih na HPV-testiranju.

Nadalje, dr. sc. M. Grce je sudjelovala u nastavi. Predavala ja na poslijediplomskim i doktorskim studijima na Medicinskom fakultetu (2001.-2016.), Stomatološkom fakultetu (2008.-2016.), Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (2010.-2012.), Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu (1998.), Veterinarskom fakultetu (1997.-1998.) Sveučilišta u Zagrebu zatim na ljetnim školama u Dubrovniku (1998.) i Zagrebu (2001.-2002.), Metodološkim tečajevima u biologiji i medicini, Institut Ruđer Bošković (2003.-2004.) te na Seminarima stručnog usavršavanja nastavnika, odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja osnovnih i srednjih škola, Ministarstvo zdravstva RH i Ministarstvo prosvjete i športa RH (1998.-2000.).

Pod njenim mentorstvom (vodila je 8 doktorata, 8 magisterija (3 kao komentor) i 13 diplomskih radova), obrazovali su se brojni  mladi znanstvenici, danas uspješni znanstvenici u RH i svijetu.

Održala je 73 pozvana predavanja; 23 (od čega 3 plenarna) na međunarodnim i 50 na domaćim znanstvenim skupovima i/ili institucijama. Recenzent je u brojnim uglednim znanstvenim časopisima (37 međunarodnih i 7 domaćih časopisa) te recenzent domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, nekoliko doktorskih disertacija, jednog studijskog programa i jedne knjige za mlade (One misle da smo male, Julijana Matanović & Anka Dorić, Mozaik knjiga). Dugi niz godina je bila član uredništva međunarodnog časopisa PLOS ONE (2014.-2020.) te urednik tri tematska broja domaćih časopisa (Periodicum Biologorum 2001., Collecium Antropologicum i Medix 2007.).

Obnašala je istaknute funkcije u državnim znanstvenim tijelima kao što su Matično povjerenstvo za izbore u znanstvena zvanja iz područja biomedicine i zdravstva (2013.-2021.) te bila član Radne skupine za izradu programa za rano otkrivanje raka vrata maternice u RH (2017.). Bila je aktivna u matičnoj ustanovi; prvo kao član, a poslije kao predsjednica Odbora knjižnice te savjetnik za biozaštitu IRB-a. Osim toga, obnašala je dva mandata Predsjednice struke biomedicina IRB-a (2018.-2022.). 

Ukratko, dr. sc. M. Grce doprinijela je razvoju i ugledu Instituta kroz znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva, smjer virologije, sudjelovanjem u obrazovanju mladih znanstvenika te bila iznimno aktivna u području javnog zdravstva i popularizacije znanosti.

CROSBI:  https://www.croris.hr/osobe/profil/13838

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6178-8418m

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.