Prijeđite na glavni sadržaj

Pogon laboratorijskih životinja

Pogon laboratorijskih životinja (PLŽ) osnovan je 1961. godine u sklopu biološkog odsjeka Instituta Ruđer Bošković i od tada neprestano djeluje.

Pogon laboratorijskih životinja (PLŽ) djeluje u sklopu Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković. U Pogonu laboratorijskih životinja se uzgajaju jezgre pet srođenih mišjih sojeva BALB/c, CBA/H C3Hf/Bu, C57BL/6-Ly5 i NOD, kao i jedan nesrođeni soj HSD:ICR (CD-1), te dva soja štakora CDF/Fischer i Wistar Zagreb 5HT - (podsoj selekcioniran prema razini perifernog serotonina). 

Životinje se uzgajaju na način koji omogućava genetsku stabilnost sojeva, a životinje se nalaze pod stalnim veterinarskim nadzorom zdravstvenog stanja.

Pogon laboratorijskih životinja proizvodi miševe i štakore za potrebe znanstvenika Instituta «Ruđer Bošković» kao i za vanjske naručioce.

Pogon laboratorijskih životinja se prostire na oko 250 m2,  te se sastoji od uzgojnog i pokusnog dijela. Pokusni dio Pogona laboratorijskih životinja čine: četiri prostorije za smještaj miševa, dvije prostorije za smještaj štakora, prostorija za smještaj mačaka, dva laboratorija za rad sa životinjama, jedinica za karantenu (izolaciju), prostorija i laboratorij za sterilan rad sa životinjama (imunodeficijentni modeli), laboratorij za rad sa staničnim kulturama te potrebni prateći sadržaji. 

Pogon laboratorijskih životinja opremljen je odgovarajućom opremom i uređajima koji osiguravaju propisane uvjete rada sa životinjama u skladu s Direktivom 2010/63/EU Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti životinja koje se koriste u znanstvene svrhe kao i u skladu s odredbama Zakona o zaštiti životinja (NN 135/2006.)

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.