Prijeđite na glavni sadržaj

12.2023-12.2027 Neproteinogene aminokiseline za povećanje konformacijske raznolikosti peptida (HrZZ)

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
184.000
EUR
Datum početka
28.12.2023.
Datum završetka
27.12.2027.
Status
Aktivan

Glavni istraživač

Postojanje više stotina biološki aktivnih prirodnih peptida s jednom ili više neproteinogenom aminokiselinom (NPAA), odražava sposobnost ovih posebnih monomera da daju neka korisna funkcionalna svojstva, koja nisu dostupna u osnovnom skupu od 20 aminokiselina. Ugradnja NPAA u peptide dovodi do modifikacije sekundarne strukture koje često rezultira poboljšanom selektivnošću, bioraspoloživošću i stabilnošću. Osim toga, koriste se u sintezi peptidnih katalizatora, funkcionalnih materijala i kao intermedijeri u organskoj sintezi, posebno u razvoju lijekova.

Brojne metode razvijene za sintezu NPAA te napredak u sintezi i analizi peptida značajno pridonose rastućem broju primjenjivih NPAA. No, glavna prepreka njihovoj široj i učinkovitijoj primjeni je nedovoljno poznavanje njihovog utjecaja na konformaciju, točnije nekovalentne interakcije koje leže u pozadini opaženih konformacijskih promjena. Stoga je cilj ovog projekta proširiti kemijski prostor NPAA koje bi mogle modulirati konformaciju peptida na definiran i predvidljiv način. To će se postići: (i) sintezom NPAA izvedenih iz ugljikohidrata, karbašećera i heteroaromatskih spojeva, (ii) sintezom peptida s ugrađenim NPAA i njihovom strukturnom karakterizacijom, i (iii) određivanjem nekovalentnih interakcija koje su odgovorne za usvajanje određene sekundarne strukture.

Suradnici:

Josipa Suć Sajko, dr.sc.

Stručni savjetnik
Tel:
+385 1 456 0998
Interni broj:
1276
1259

Mateja Matišić, dr.sc.

viši asistent
Interni broj:
1259

Barbara Bogović

B

B

Asistent
Interni broj:
1259

Lidija Brkljačić, dr.sc.

Stručni savjetnik
Tel:
+385 1 457 1321
Interni broj:
1865
1276

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.