Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za kiralne tehnologije

Laboratorij za kiralne tehnologije (LKT) svoja istraživanja i usluge fokusira na razvoju i primjeni metoda dobivanja optičkih izomera kiralnih molekula. S obzirom na to da je molekularna kiralnost od izuzetnog značaja u mnogim segmentima farmaceutske, kozmetičke i prehrambene industrije, cilj je naših istraživačkih napora uspostava učinkovitih protokola za analizu, sintezu i separaciju željenih kiralnih, optički aktivnih molekula.

Četiri su pravca istraživanja koja se trenutno provode u laboratoriju:

1. Priprava novih kiralnih nepokretnih faza, temeljenih na malim homokiralnim molekulama, te derivatima polisaharida za primjenu u enantioselektivnoj tekućinskoj kromatografiji. Laboratorij posjeduje dugogodišnju ekspertizu na ovom području, know-how punjenja HPLC kolona, kao i repozitorij od preko stotinu različitih HPLC 'kiralnih' kolona.

2. Priprava kiralnih selektora za primjenu u polimernim enantioselektivnim membranama. Ova interdisciplinarna istraživanja se provode s ciljem razvoja prototipa senzora za detekciju iznimno malih koncentracija kiralnih zagađivača (lijekovi i njihovi metaboliti, pesticidi) kao i za detekciju biomarkera kod različitih bolesti i metaboličkih poremećaja.

3. Analiza i sinteza prirodnih spojeva iz morskih organizama. Fokus ovih istraživanja je na biološki aktivnim kiralnim molekulama sekundarnih metabolita (morski alkaloidi, peptidi, terpeni), izoliranih iz morskih bakterija i mikroalgi te iz viših organizama kao što su makroalge, spužve i plaštenjaci.

4. Biotehnološka primjena kultura mikroalgi za pripravu optički aktivnih kiralnih sintona. Istraživanja obuhvaćaju ispitivanja primjene cjelovitih stanica odabranih mikroalgi i uvjeta za enantioselektivnu redukciju prokiralnih supstrata..

Laboratorij za kiralne tehnologije je suvremeno opremljen te omogućava znanstvenicima i studentima rad na najmodernijoj opremi. Svoj doprinos razvoju gospodarstva laboratorij dokazuje kontinuiranom suradnjom s raznim domaćim i stranim tvrtkama, kroz zajedničke projekte ili ugovorna istraživanja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.