Prijeđite na glavni sadržaj

Dinamični hibridni materijali za novu primjenu temeljeni na metalnim nanočesticama i gelovima (NanoGelMat)

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
1.000.000
Datum početka
15.3.2017.
Datum završetka
14.3.2021.
Status
Završen

Glavni istraživač

Proučavanje fenomena kiralnosti kod anorganskih nanočestica postaje jedna od vodećih tema istraživanja u nanoznanosti.

Otkrivena su nova i zanimljiva svojstva kiralnih nanočestica koja pokazuju buduću primjenu tih sustava u temeljnim (metamaterijali) i primijenjenim (medicinska dijagnostika, terapija karcinoma) istraživanjima. Kiralnost nanočestica je važan parametar u utrci minijaturizacije. Cilj je pripraviti kiralne nanočestice s efektom cirkularnog dikroizma induciranog površinskim plazmonom (SP-CD) u vidljivom i infracrvenom dijelu spektra. Napredak u ovom području istraživanja do sada je bio otežan zbog strukturne složenosti takvih sustava te kompliciranih metoda priprave kiralnih nanočestica.

Zbog toga je razvoj učinkovitih metoda priprave kiralnih nanočestica jedan od vodećih izazova s kojim se nanoznanost danas suočava. Nedavno smo izložili novi pristup dizajnu i pripravi kiralnih nanočestica. U njemu je kiralna organizacija nanočestica dobivena upotrebom predloška, supramolekularne gelne niti, po kojem je raspored nanočestica dirigiran "upisanom informacijom" unutar gelnih niti.

Našim pristupom plazmonski cirkularni dikroizam je dobiven samo-udruživanjem zlatnih nanoštapića po predlošku, gelne niti, s upletenom (engl. twisted) morfologijom. Spektri cirkularnog dikroizma su pokazali intenzivne plazmonom-inducirane Cottonove efekte, a dobivene su do sada najviše vrijednosti anizotropnog faktora za metalne nanočestice u otopini.

Predloženi projekt ima za za cilj pojasniti porijeklo fenomena kiralnosti kod anorganskih nanočestica i na molekularnoj razini proširiti saznanja o interakcijama između anorganskih nanočestica i molekula gelatora unutar gelne mreže.

Nadalje, unutar ovog projekta planirano je istražiti, upotrebom oksalamidnih derivata antrakinona kao molekula gelatora, mehanizam nastajanja gelnih niti s kiralnom morfologijom, kao i mogućnosti kontrole dobivene morfologije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.