Prijeđite na glavni sadržaj

Glavni cilj projekta je dizajn i priprava novih fotouklonjivih zaštitnih skupina poboljšanih svojstava te studij mehanizama fotokemijskih reakcija kojima se one uklanjaju. Pripravit će se serija derivata karboksilnih kiselina i alkohola, zaštićenih fotouklonjivim anilninskim skupinama. Očekuje se da će sintetizirani spojevi prilikom ozračivanja reagirati u fotokemijskim reakcijama heterolize, pri čemu će dolaziti do deprotekcije.

Projekt će dovesti do povećanja fundamentalnog znanja o fotoinduciranim heterolizama anilinskih derivata. Nadalje, razvit će se nove klase fotouklonjivih zaštitnih skupina boljih svojstava od do sad opisanih u literaturi. Istraživanja obuhvaćena ovim projektom koristit će se u daljnjem razvoju fotouklonjivih zaštitnih skupina, što je zbog široke mogućnosti njihove primjene vrlo aktualno područje brojnih istraživanja, ne samo u kemiji, već i u biologiji i medicini.

Ostali suradnici

dr. sc. Vesna Blažek Bregović, viši asistent  

dr. sc. Nikola Basarić, znanstveni savjetnik

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.