Prijeđite na glavni sadržaj

Časopis Green Chemistry objavio rad znanstvenika IRB-a na naslovnici

27.9.2016.
Časopis Green Chemistry objavio rad znanstvenika IRB-a na naslovnici

Znanstvenici IRB-a, Mateja Đud, dr. sc. Davor Margetić i dr. sc. Vjekoslav Štrukil iz Laboratorija za fizikalno organsku kemiju, Zavoda za organsku kemiju i biokemiju, u suradnji sa dr. sc. Oxanom V. Magdysyuk (Diamond Light Source, UK) objavili su rad u uglednom časopisu Green Chemistry (IF=8.5).

U znanstvenom radu opisana je sinteza monosupstituiranih tiourea, novim ekološki prihvatljivijim postupkom korištenjem tiokarbamoil-benzotriazola, ekvivalenta izotiocijanata koji je siguran i jednostavan za rukovanje.

Tiokarbamoil-benzotriazoli su kvantitativno pretvoreni u N-monosupstituirane tiouree izlaganjem parama amonijaka.

Ovaj jednostavan, ali spori proces uspješno je ubrzan mehanokemijskim mljevenjem bez upotrebe otapala, pri čemu je korištena smjesa amonijev klorid/natrij karbonat za in situ stvaranje amonijaka.

Novi i zeleni sintetski pristup omogućava pripravu aromatskih i alifatskih primarnih tiourea u gotovo kvantitativnom iskorištenju uz obradu reakcije koja se u potpunosti temelji samo na korištenju vode.

Objavljeni znanstveni rezultati iz područja mehanokemijske sinteze postignuti su radom na znanstvenom projektu koji financira Hrvatska zaklada za znanost: Nekovalentne interakcije u dizajnu novih fotoosjetljivih molekula (NonCoPhoto, IP-11-2013-9310).

Rad je ilustriran na naslovnici časopisa i nalazi se u open access pristupu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.