Prijeđite na glavni sadržaj

Rendgenski difraktometar za monokristale Rigaku XtaLab Synergy-S

Rigaku XtaLAB Synergy-S je rendgenski difraktometar za difrakciju rendgenskih zraka na jediničnom kristalu (monokristalu). Posjeduje dva mikrofokusna izvora PhotonJet-S rendgenskih zraka, s anodama napravljenih od molibdena (Mo) i bakra (Cu).Ove rendgenske cijevi treće generacije u kombinaciji s mikrofokusnom optikom predstavljaju jake izvore kolimiranog zračenja valnih duljina od 0.071 i 0.154 nm. XtaLAB Synergy-S monokristalni rendgenski difraktometar dolazi s četvorokružnim goniometrom, u tzv. kappa konfiguraciji, te posjeduje velike brzine motora za orijentaciju kristala. Sustav je opremljen visoko osjetljivim i brzim detektorom rendgenskih zraka (HyPix-6000HE). Na ovom instrumentu mogu se mjeriti i jako sitni uzorci kristala malih organskih molekula te kristali bioloških makromolekula kao što su proteini, veličina ispod 10 mikrometara. Difraktometar je opremljen kriostatom koji omogućava prikupljanje podataka na uzorcima u rasponu temperatura od 90 do 400 K.

Opći podaci o instrumentu

Skraćeni naziv instrumenta
Difraktometar za monokristale
Inventarni broj
49050
Kategorija
kapitalna (> 132.722,81 EUR / 1.000.000 HRK)
Vrsta instrumenta
difraktometar , rendgenski difraktometar
Vrsta analize
biološka/DNK analiza , mineraloška analiza , spektroskopska analiza , strukturna analiza
Primjene
analitička kemija , analiza bioloških uzoraka , analiza bjelančevina , analiza DNK , analiza i identifikacija proteinskih/peptidnih uzoraka , identifikacija i kvantifikacija kemijskih spojeva u uzorcima , određivanje kemijske veze , određivanje strukture , određivanje strukture i/ili faznog sastava , radijacija , sinteza , XRD analiza
Samostalan/vezan
samostalan
Stanje opreme
potpuno funkcionalan
Discipline
Biologija , Fizika , Kemija , Kemijsko inženjerstvo
Godina proizvodnje
2021
Datum nabave
09.09.2021
Tijelo koje je financiralo nabavku opreme
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske , Europska komisija
Vanjski link za kapitalnu opremu

Karakteristike

Model
Rigaku XtaLAB Synergy-S
Proizvođač
Rigaku
Radno i mjerno područje
pozicije atoma na 0.1 nm skali, temperature od 90-400 K
Princip rada i mjerna tehnika
Rendgenski difraktometar za monokristale obasjava kristalni uzorak snopom rendgenskih zraka fiksne valne duljine. Iz niza difrakcijskih slika koje se tako dobiju u raznim položajima kristala se određuje struktura molekula koje čine kristal. Moguće je odrediti položaje atoma molekula na atomskoj razini. Instrument može snimiti podatke na molekulama od samo nekoliko atoma pa do velikih molekula s desecima tisuća atoma kao što su proteini.
Detaljne tehničke karakteristike
• Četverokružni Kappa goniometar za precizno pozicioniranje i orijentaciju kristala (sfera ugađanja manja od 10 μm) • Opremljen izvorom rendgenskih zraka s dvije valne duljine s Cu i Mo anodama postavljenim na isti goniometar • Dvodimenzionalni detektor X-zraka s malim šumom, direktnim brojanjem fotona s brzim vremenom očitavanja (u ms) i visokim dinamičkim rasponom (najmanje 24 bita) i bez smanjenja dimenzija (s npr. optičkim suženjima) • Izmjenjivi kolimatori s otvorima 0,2-0,7 mm • Sigurnosni ormarić sa širokim otvorom za lak pristup goniometru, s unutarnjom rasvjetom s niskom proizvodnjom topline • Zatvoreni krug, pouzdano i robusno hlađenje rendgenske cijevi i detektora (zrak ili voda) • Napajanje generatora visokog napona s visokim naponom i stabilnošću struje (50 kV, 1mA) • Dvije glave goniometra s mogućnošću postavljanja kristala na staklene igle i u krio omče • Mikrofokusne rendgenske cijevi visokog intenziteta s fokusiranjem X-zraka na kristal uzorka i stvaranjem snopa X-zraka male divergencije. • Krio uređaj s tekućim dušikom koji može održavati uzorak na 100 K bez prekida. Jedna pokretna posuda za tekući dušik od 130 L kapaciteta za ponovno punjenje sustava. • Instalirano računalo za rad s instrumentom sa softverom za prikupljanje podataka o uzorcima malih molekula i proteina.
Popratna i dodatna oprema
Uređaj za hlađenje uzoraka na nisku temperatutu Oxford Cryostream 800 Set za snimanje pod visokim tlakom
Nabavna cijena
477278 EUR
Prenosivost
Ne
Rad na daljinu
Ne

Lokacija

Adresa
Bijenička 54
Krilo/Kat/Soba
3. krilo soba 109

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.