Prijeđite na glavni sadržaj

Određivanje biokompatibilnosti molibdenovih i volframovih nanočestica - mjerenje citotoksičnosti i upalnog odgovora u in vitro kulturi stanica čovjeka

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Program znanstveno-tehnološke suradnje između Republike Hrvatske i Republike Slovenije
Financijer
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske
Datum početka
1.1.2018.
Datum završetka
31.12.2019.
Status
Završen
Iznos financiranja
7420 HRK
Više informacija

Molidbenove i volframove nanočestice sintetizirane na Institutu Jožef Stefan posjeduju jedinstven oblik i stupanj anizotropije, s potvrđenim protubakterijskim djelovanjem. Da bi se nanomaterijali mogli koristiti u medicinske svrhe potrebno je pokazati da isti u dodiru sa živim tkivom ne izazivaju oštećenje tkiva ili alergijske reakcije organizma, odnosno ne potiču upalni odgovor. U skladu s tim potrebno je odrediti citotoksičnost molidbenovih I volframovih nanočestica u stanicama čovjeka. U okviru ovog projekta cilj je bio istražiti biokompatibilnost molidbenovih i volframovih nanočestica u stanicama čovjeka, odnosno ispitati njihovu citotoksičnost i potencijal poticanja upalnog odgovora u stanicama čovjeka.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.