Prijeđite na glavni sadržaj

Akademik Milko Jakšić održao nastupno predavanje u HAZU

18.11.2016.
Akademik Milko Jakšić održao nastupno predavanje u HAZU

Akademik Milko Jakšić, predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran u svibnju ove godine, održao je u četvrtak 17. studenog u Knjižnici HAZU svoje nastupno predavanje pod naslovom Baviti se eksperimentalnom fizikom u Hrvatskoj.

Tijekom predavanja je dao pregled eksperimentalnih istraživanja u fizici na Institutu Ruđer Bošković. Ona su najviše bila vezana za ubrzavanje i detekciju nabijenih čestica, što je dovelo do jačanja međunarodne suradnje u nuklearnoj i čestičnoj fizici, dok se mali akceleratorski centri sve više usmjeravaju na istraživanja u drugim područjima fizike te interdisciplinskim primjenama.

Akademik Jakšić predstavio je najvažnije znanstvene doprinose u posljednjih 20 godina ostvarene na temeljima razvoja jedinstvene instrumentacije uz elektrostatske tandem akceleratore Instituta Ruđer Bošković. Institut je međunarodno prepoznatljiv po primjeni metode IBIC (Ion Beam Induced Charge), što uključuje i sudjelovanje u EU Horizon 2020 projektu AIDA (Advanced European Infrastructures for Detectors at Accelerators).

Akademik Jakšić je spomenuo i istraživanja skulpture Apoksiomena na Institutu Ruđer Bošković kojima je ustanovljeno da se ne radi o grčkoj, nego o rimskoj skuplturi koja je kopija grčkog originala. Naime, količina olova u bronci skulpture je oko deset posto, što je tipično za rimske skuplture, dok je kod grčkih skupltura ta količina oko dva posto. Također, u nađenom olovu pronađena je sličnost s rudama iz rudnika u Alpama ili na Sardiniji, a ne u Grčkoj.

O akademiku Milku Jakšiću uvodno je govorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuvši da se radi o jednom od najistaknutijih eksperimentalnih fizičara u Hrvatskoj koji kao voditelj Laboratorija za interakcije ionskih snopova vodi najkompleksniju i najopremljeniju znanstvenoistraživačku infrastrukturu u Hrvatskoj.

Akademik Jakšić rođen je 1958. u Požegi. Godine 1982. diplomirao je fiziku, 1986. je magistrirao, a 1989. doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je iz područja kozmičkog zračenja, a doktorirao na temi razvoja PIXE spektroskopije. Kao poslijedoktorand usavršavao se u primjenama nuklearne mikroskopije na Sveučilištu Oxford. Zaposlen je na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu kao znanstveni suradnik 1994., kao viši znanstveni suradnik 1998. i kao znanstveni savjetnik od 2004.

Područje njegova znanstvenog rada jest međudjelovanje ionskih snopova i tvari, razvoj i primjena metoda karakterizacije i modifikacije materijala ionskim snopovima, a inicirao je i niz interdisciplinskih istraživanja, od kojih se ističu arheološka istraživanja obogaćena PIXE metodom.

Izvor: HAZU

Kontaktirajte nas

Više informacija

Milko Jakšić

znanstveni savjetnik u trajnom izboru
Tel:
+385 1 468 0942
Mob: 098/171-0330
Interni broj:
1411

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.