Prijeđite na glavni sadržaj

Delegacija A*STAR-a iz Singapura posjetila IRB

Jačanje suradnje u području računalnih znanosti, bioinformatike, umjetne inteligencije i obradi podataka
16.5.2019.
Delegacija A*STAR-a iz Singapura posjetila IRB

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, predstavnici Agencije za znanost, tehnologiju i istraživanje iz Singapura danas su posjetili i Institut Ruđer Bošković. Delegaciju su predvodili izvršni direktor prof. dr. sc. Ng Huck Hui, dr. sc. Lee Hwee Kuan iz Bioinformatičkog instituta i dr. sc. Mile Šikić, voditelj grupe na Genomskom institutu u Singapuru.

Delegaciju su dočekali ravnatelj IRB-a dr. sc. David Matthew Smith, predsjednik Znanstvenog vijeća dr. sc. Miroslav Plohl, pomoćnik ravnatelja dr. sc. Vilko Smrečki te predstavnici zavoda i laboratorija IRB-a.

Ovo je prvi posjet delegacije A*STAR-a IRB-u s ciljem boljeg upoznavanja dviju institucija i istraživanja koja se provode u njihovim okvirima.

Nakon dočeka, održan je sastanak na kojem je razmatrana moguća suradnja u području računalnih znanosti, bioinformatike, umjetne inteligencije i obradi podataka. Također, razgovaralo se mogućnostima suradnje na bilateralnim i multilateralnim projektima, te razmjeni istraživača, doktoranada i poslijedoktoranada.

U sklopu sastanka ravnatelj je održao kraću prezentaciju o IRB-u, nakon čega su uslijedile prezentacije zavoda, laboratorija i vrhunskih istraživanja IRB-a u navedenim područjima potencijalne suradnje.

Dr. sc. Tomislav Šmuc prezentirao je aktivnosti Zavoda za elektroniku, dr. sc. Tihomir Balog predstavio je Zavod za molekularnu medicinu, a dr. sc. Andreja Ambriović Ristov Zavod za molekularnu biologiju.

Nakon prezentacija zavoda, uslijedile su prezentacije vrhunskih istraživanja pa je tako dr. sc. Ana Sunčana Smith predstavila istraživanja u području bioloških membrana koja se provode u sklopu ERC projekta „Biološke membrane na djelu: Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta“ vrijednog 1,5 milijun eura.

Dr. sc. Iva Tolić je predstavila rezultate 2 milijuna eura vrijednog ERC projekta „Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore“ s naglaskom na nedavno otkriće da je diobeno vreteno kiralne strukture.

Riječ je o interdisciplinarnom istraživanju u kojemu su znanstvenici kombinirali staničnu biologiju i genetiku s teorijskom fizikom i najmodernijim tehnikama mikroskopije. Pretpostavlja se da je kiralna arhitektura diobenog vretena važna za pravilnu raspodjelu genetskog materijala. Prof. dr. Giulia Rancati s A*STAR-a proučava podjelu kromosoma i stabilnost genoma, stoga prof. dr. Tolić planira uspostaviti suradnju s njezinom grupom.

Rad Laboratorija za naprednu genomiku i istraživanja u području ljudskog genoma koja se provode na vrhunskoj opremi, nabavljenoj u okviru infrastrukturnog EU projekta Innomol vrijednog 5 milijuna eura, predstavio je dr. sc. Oliver Vugrek.

Na kraju, dr. sc. Ivica Kopriva predstavio je metode grupiranja podataka generiranih iz nelinearnih i linearnih potprostora, metodu za automatiziranu segmentaciju PET slike i brojne patente u području matematičkih algoritama.

Delegacija A*STAR-a predstavila je nacionalni program istraživanja, inovacija i poduzetništva koji je temelj strategije Singapura za razvoj društva baziranog na znanju i inovacijama. Također, predstavljena su istraživanja Genomskog instituta i diplomski studiji.

Singapurska Agencija za znanost, tehnologiju i istraživanje podržava istraživanja i razvoj koji su usklađeni s područjima kompetitivne prednosti i nacionalnim potrebama. Obuhvaća četiri tehnološke domene: napredna proizvodnja i inženjerstvo, zdravstvo i biomedicinske znanosti, urbana rješenja i održivost te usluge i digitalnu ekonomiju (SDE).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.