Prijeđite na glavni sadržaj

'Đir po OBZOR-u 2020 IRB-a'

Od projekata iz programa OBZOR-a 2020 do kapitalnog infrastrukturnog projekta O-ZIP
10.10.2018.
'Đir po OBZOR-u 2020 IRB-a'

Institut Ruđer Bošković (IRB) poziva Vas da nam se pridružite na jedinstvenom događanju za predstavnike medija pod nazivom 'Đir po OBZOR-u 2020 IRB-a: Od OBZOR-a 2020 do O-ZIP-a'. Ova 'mobilna' konferencija za medije održat će se u petak 12.10.2018. s početkom u 10:00 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54.

'

Molim Vas obavezno se akreditirajte putem poveznice 

Cilj je ovog događanja predstaviti projekte financirane sredstvima iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije - OBZOR 2020, a s naglaskom na izvrsnost znanstvenika te inovativnost istraživanja u sklopu ovih kompetitivnih projekata koji su stvorili snažne temelje za ostvarenje kapitalnog strukturnog projekta ‘Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu’ (O-ZIP).

Nakon uvodnih prezentacija i posebnog pozdrava dr. sc. Davida M. Smitha, ravnatelja IRB-a, predstavnike medija očekuje 'znanstveni turistički vlakić' ZET-a koji će ih provesti po posebno odabranim OBZOR 2020 lokacijama na IRB-u. Događanje je namijenjeno predstavnicima medija s akreditacijom, a zamišljeno je kao posebno druženje znanstvenika i novinara kojima će tijekom posjete biti omogućeno i da sami 'zasukaju' rukave i iskušaju se u pokusima koje su za njih pripremili znanstvenici IRB-a.

Naime, od pristupanja Republike Hrvatske (RH) Europskoj uniji (EU) IRB je iz programa OBZOR 2020 povukao preko 7 milijuna eura i to kroz 17 ugovorenih projekata, što je preko 55 posto od ukupnih sredstva koje su u istom razdoblju iz ovog programa povukle ostale znanstveno-akademske institucije u Hrvatskoj. IRB je na ovaj način preuzeo vodeću ulogu u povlačenju sredstava iz europskih fondova te se pozicionirao kao snažan strateški partner Vlade Republike Hrvatske.

Trenutno je na IRB-u aktivno 12 projekata iz programa OBZOR 2020 u različitim područjima istraživanja od fizike, biofizike, molekularne biologije te ICT-a. Znanstvenici IRB-a kontinuirano su aktivni u pisanju projektnih prijedloga i u iščekivanju su novih projekata iz ovog, ali i drugih programa EU.

Povrh OBZOR 2020 projekata, dodatno priznanje IRB-u od strane EU-a došlo je i uvrštavanjem projekta O-ZIP u Operativni program Europske komisije 'Konkurentnost i kohezija' za financijsko razdoblje od 2014. do 2020. godine (OPKK).

Ovaj strukturni projekt ključni je dio razvojne strategije IRB-a koji se temelji na jačanju najkonkurentnijih dijelova IRB-a s ciljem snažnije suradnje s industrijom. O-ZIP će omogućiti kapitalnu infrastrukturnu investiciju koja je nužna za prijenos istraživanja i inovacija u gospodarstvo, a s ciljem uspostavljanja dugoročno održivog gospodskog rasta.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.