Prijeđite na glavni sadržaj
Multidisciplinarni istraživački inkubator IRB-a otvara se gospodarstvu

IRB na MIPRO 2013 predstavlja infrastrukturne projekte vrijedne preko 100 milijuna eura

22.5.2013.
IRB na MIPRO 2013 predstavlja infrastrukturne projekte vrijedne preko 100 milijuna eura

Danas je u Hotelu Adriatic u Opatiji svečano otvoren 36. međunarodni skup MIPRO 2013 na kojem su znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) predstavili ključne infrastrukturne europske projekte IRB-a procijenjene vrijednosti preko 100 milijuna eura, od kojih je samo stožerni strukturni projekt 'Ruđera' Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme (O-ZIP) vrijedan skoro 60 milijuna eura.

U sklopu okruglog stola 'Uloga istraživačke i edukativne infrastrukture u podizanju znanstvene produktivnosti i gospodarskog rasta' dr. Ivanka Jerić predstavila je ruđerov strateški projekt O-ZIP, strukturni projekt koji je usmjeren na jačanje dijelova Instituta s najvećim komercijalnim potencijalom i dokazanom izvrsnošću u pribavljanju europskih i primijenjenih projekata.

IRB posjeduje kapitalnu opremu vrijednu više od 20 milijuna eura, a jedan od primarnih ciljeva O-ZIP-a je stvaranje preduvjeta za otvorenost kako postojeće, tako i buduće kapitalne opreme IRB-a. Ovakva kapitalna ulaganja u infrastrukturu i opremu unaprijedit će kvalitetu i dostupnost istraživanja, opreme i ekspertiza na IRB-u široj hrvatskoj akademskoj zajednici i gospodarskim subjektima te doprinijeti kvalitetnoj integraciji IRB-a u Europski istraživački prostor (ERA) kao vrhunski znanstvenoistraživački centar. Fokus projekta je na funkcioniranju IRB-a kao kompaktne multidisciplinarne cjeline s naglaskom na najperspektivnijim aplikacijama, koje istovremene imaju 'kritičnu masu' u kadru i kvaliteti. Na IRB-u su one vezane uz farmaciju, detektore, senzore, materijale, medicinu, genetiku, kemiju i biologiju, okoliš te industrijske procese.

Prof. Zoran Stančič (Deputy Director General in the European Commission, DG Information Society and Media Directorate) posjetio je štand IRB-a na RIDE-u. Tijekom posjeta prof. Stančiču, između ostalog, detaljno je predstavljen i strateški projekt IRB-a O-ZIP.

„Svojevrstan presedan u hrvatskoj znanstvenoj zajednici je i da će sva infrastruktura i znanje O-ZIPa biti otvoreni široj hrvatskoj znanstvenoj i tehnološkoj zajednici. Zapravo sam naziv projekta O-ZIP je igra riječi izvedena od engleske riječi 'unzip', a upućuje na jače otvaranje IRB-a suradnji s gospodarstvom i ostalom znanstvenom zajednicom.

Ovaj proces će uvelike odrediti strategiju IRB-a za sljedećih 20-tak i više godina. Upravo pristup koji IRB ima sa strukturnim projektom O-ZIP blisko je usklađen s prioritetom EU, to jest pristupom 'Smart Specialization'. Riječ je naime o novom pristupu EU-a koji se temelji na povezivanju istraživanja i inovacija s ekonomskim razvojem kroz utvrđivanje regionalnih snaga te primjenom jasne i fokusirane strategije u znanstvenom, administrativnom i komercijalnom sektoru. Hrvatska je u procesu uvođenja ovog principa na nacionalnoj razini i vjerujem da bi im iskustvo koje IRB ima moglo pomoći.“ – potvrdio je ravnatelj IRB-a dr. Tome Antičić.

Uz O-ZIP, na okruglom stolu koji se oslanja na projekt 'Research and Infrastructure Dissemination Event' (RIDE), IRB je predstavio i najveće istraživačko postrojenje u Hrvatskoj – Akceleratorski sustav IRB-a. Naime, u Zavodu za eksperimentalnu fiziku (ZEF) IRB-a smještena je najveća istraživačka infrastruktura u Hrvatskoj - kompleks akceleratora ionskih snopova koji se sastoji od dva akceleratora i devet pokusnih postaja. Većina strukturnih i vrijednih FP7 projekta ZEF-a radi na unapređivanju i nadogradnji postojeće opreme koja se koristi u fundamentalnim, ali velikim dijelom i primijenjenim istraživanjima. Uvođenjem tzv. transnacionalnog pristupa (TNA) eksperimentalnim uređajima s ionskim snopovima uz financiranje troškova gostujućih znanstvenika i domaćih laboratorija ova je infrastruktura postala nezaobilazni Europski centar koji jača mobilnost istraživača, s istaknutom ulogom u obrazovanju kroz suradnju s hrvatskim sveučilištima. FP7 projekti koji se izvode na ovoj infrastrukturi i koji su usmjereni na jačanje postojećih kapaciteta su: SPIRIT (FP7 projekt vrijedan 7 milijuna eura), zatim Particle Detectors - FP7 projekt s najvećim budžetom u području prirodnih znanosti u RH, koji je financiran od strane Europske komisije u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna eura, a koji predstavlja prvi korak znanstvenika ZEF-a u smjeru razvoja nove istraživačke infrastrukture za nuklearnu i fiziku čestica u Hrvatskoj, te FP7 projekti ENSAR i SPRITE.

Pored navedenih, u sklopu događanja na MIPRO-u, predstavljeni je i novi infrastrukturni FP7 projekt IRB-a vrijedan 5 milijuna eura čije se potpisivanje očekuje uskoro, te još tri strukturna projekta na kojima je IRB partner drugim institucijama, a koji su na indikativnoj listi MZOS-a, kao što je Hrvatski centar za napredne materijale i nanotehnolgiju (u partnerskoj suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem i Institutom za fiziku), te ZOO (u suradnji sa SRCEm).

Ukupna vrijednost projekata predstavljenih u sklopu RIDE-a iznosi preko 200 milijuna eura, a projektom RIDE, kojim koordinira dr. Karolj Skala, voditelj Centra za informatiku i računarstvo IRB-a, želi se potaknuti razvoj nacionalne strategije za razvoj istraživačke infrastrukture i kvalitetno povezivanje s Europskim istraživačkim prostorom (ERA).

36. međunarodni skup MIPRO 2013 okupit će oko 1 100 ICT stručnjaka iz preko 40 zemalja svijeta. Tradicionalno je posvećen informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici, te novim i visokim tehnologijama općenito, a održava se u Opatiji pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića od 20. do 24. svibnja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.