Prijeđite na glavni sadržaj

Donacija dm-a doprinijet će istraživanju IRB-a

15.12.2016.
Donacija dm-a doprinijet će istraživanju IRB-a

Laboratoriju za nasljedni rak IRB-a kojeg vodi dr. sc. Sonja Levanat danas je dm uručio donaciju za istraživanje raka prostate. Sredstva koja su prikupljena u mjesecu muškog zdravlja u sklopu dm-ove kampanje MOškarac namijenjena su istraživanjima mehanizama koji mogu dovesti do uništavanja stanica raka prostate s dva aspekta.

"Jedan od aspekata koje ćemo istraživati su signalni putovi koji stanicama raka prostate omogućuju da preživljavaju, održavaju rast i šire se. Drugi aspekt su mutacije u genima koje mogu biti dobri pokazatelji pri izboru novih terapija kojima se efikasnije može zaustaviti napredak tumora i bolje izlječenje," pojasnila je dr. sc. Sonja Levanat, voditeljica Laboratorija za nasljedni rak, Zavod za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković.

U prikupljanju sredstava koja će omogućiti istraživanje raka prostate doprinijeli su Ivan Šarić, Daniel Bilić i Baby Dooks koji su na sat vremena preuzeli uloge blagajnika u prodavaonici dm-a te su uz pomoć kupaca dm-a prikupili 14.000 kuna koje je dm donirao Institutu.

"U dm-u nastojimo potaknuti što veći broj sugrađana da aktivno rade na unapređenju svog zdravlja. Upravo zato smo tijekom mjeseca muškog zdravlja u više od 150 prodavaonica dm-a u 60 gradova nastojali osvijestiti muškarce o važnosti redovitih preventivnih pregleda. Obilježavanju Movembera dm se pridružio i s ciljem da pruži podršku projektu Instituta Ruđer Bošković u potrazi za novim otkrićima koja će unaprijediti liječenje raka prostate," izjavila je Gordana Picek, članica Uprave dm-a.

Rezultati istraživanja raka prostate koje Institut trenutačno provodi doprinijet će otkrivanju novih spoznaja o ovom obliku raka koji je po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj, a zahvaća muškarce starije od 40 godina.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.