Prijeđite na glavni sadržaj

Humanitarnom akcijom Terry Fox Run prikupljeno gotovo 230 tisuća kuna za IRB

Donirana sredstva prikupljena su 18. izdanjem humanitarne akcije Terry Fox Run i donacijama prikupljenim do Svjetskog dana borbe protiv raka koji je ove godine obilježen 4. veljače
8.2.2018.
Humanitarnom akcijom Terry Fox Run prikupljeno gotovo 230 tisuća kuna za IRB

Predstavnicima IRB-a, vodeće hrvatske znanstveno – istraživačke institucije, organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run – agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija Media Val, danas su uručili vrijednu donaciju u iznosu od 228.972,27 kuna.

Svečanom uručenju na IRB-u nazočili su dr. sc. Stjepko Fazinić, v.d. ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka te Joe Bašić, direktor tvrtke MPG. Uz njih, uručenju donacije su nazočile i prof. dr. sc. Sonja Levanat, voditeljica Laboratorija za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu te prof. dr. sc. Mariastefania Antica iz Zavoda za molekularnu biologiju kao voditeljice dvaju projekata u sklopu IRB-a, „Genetska podloga nasljednog raka dojke“ te „Regeneracija imunosnih stanica u leukemijama“, kojima je ova značajna donacija i namijenjena.

„Ovim putem zahvaljujem organizatorima i sponzorima utrke, prije svega Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj ligi protiv raka i svima ostalima, a posebno građanima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji. Donirana sredstva iskoristit će se za nastavak istraživanja raka na Institutu Ruđer Bošković, i to u Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu te Zavodu za molekularnu biologiju.

Iznimno mi je drago što upravo naš Institut već niz godina dobiva donacije prikupljene ovim humanitarnim događanjem jer je IRB, kao vodeća hrvatska znanstvena institucija, između ostalog i stožerna institucija u Hrvatskoj na kojoj se provode istraživanja malignih bolesti, a naši znanstvenici tu bilježe velike uspjehe“, izjavio je nakon službenog uručenja donacije v.d. ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Stjepko Fazinić.

Rak je već sad jedan od glavnih uzroka smrti u brojnim razvijenim zemljama, a očekuje se da će u idućim desetljećima postati glavni uzrok smrti u svim regijama svijeta.

Unatoč istraživanjima raka koja se provode desetljećima i ogromnim uloženim sredstvima u ova nastojanja, pad smrtnosti od te bolesti nije zadovoljavajući. Laboratorij za nasljedni rak Instituta Ruđer Bošković već niz godina provodi genetske analize tumora dojke. Poznato je da godišnje u Hrvatskoj ima više od 2500 slučajeva raka dojke, od čega oko 200 pripada u skupinu nasljednih slučajeva.

Prof. dr. sc. Sonja Levanat, voditeljica Laboratorija za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković komentirala je da je „krajnji cilj projekta Genetska podloga nasljednog raka dojke dobiti genetski profil, odnosno otkriti najčešće genske promjene gene koje bi mogle imati dijagnostičko, prognostičko ili prediktivno značenje kod pacijentica s nasljednom sklonošću raku dojke, a kod kojih nisu pronađene mutacije u genima BRCA1 i BRCA2.“

Prof. dr. sc. Mariastefania Antica iz Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković komentirala je da je cilj istraživanja Regeneracija imunosnih stanica u leukemijama „naći parametre koji bi omogućili krajnju diferencijaciju tumorskih stanica te ih na taj način ukloniti iz cirkulacije“, te je ujedno zahvalila Zakladi TFR, svim svojim suradnicima na IRB-u, KBC-u Rebro i KB-u Merkur, kao i donorima oboljelim od raka dojke i leukemije bez kojih njihova istraživanja ne bi bila moguća.

„Humanitarna akcija The Terry Fox Run jedna je od najdugovječnijih u Hrvatskoj, a ujedno je to podatak koji svjedoči o njezinoj snazi i relevantnosti. Agencija MPG, kao glavni organizator, izuzetno je ponosna na sudjelovanje od samih početaka te kontinuirani rast akcije u vidu broja sudionika, volontera, partnera i donacija.

Priča Terryja Foxa i borba protiv raka nadahnula je mnoge te se zajedno s našim suorganizatorima i partnerima neprekidno trudimo povećati svijest i ostvariti Terryjev san, o svijetu u kojem ova zloćudna bolest više neće postojati“, izjavila je Ileana Cesarec, članica Uprave tvrtke MPG i glasnogovornica humanitarne akcije Terry Fox Run.

Terry Fox je pokretanjem „Maratona nade“ želio svoj trud i prikupljeni novac usmjeriti u istraživanje raka jer je to najkraći put do otkrivanja lijeka za rak. Iako svjestan da vjerojatno neće spasiti njega, vjerovao je da će jednog dana ljudi sa sličnom dijagnozom izbjeći patnju i da će lijek biti pronađen. Zloćudni tumor kosti osteosarkom, zbog kojeg je Terry Fox izgubio nogu i umro, u današnje je vrijeme izlječiv u čak preko 80 posto slučajeva, pa su važnost ulaganja u istraživanje i doprinos svih akcija Terry Fox Run diljem svijeta više nego vidljivi.

Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 18 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, prošlog je rujna na zagrebačkom jezeru Jarun trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 6.000 građana. Pokroviteljstvo nad trkom Terry Fox Run velikodušno su prihvatili Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.