Prijeđite na glavni sadržaj

dm donirao 89.000 kuna IRB-u za istraživanje raka prostate

16.12.2019.
dm donirao 89.000 kuna IRB-u za istraživanje raka prostate

U petak, 13. prosinca, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju vrijednu 89.000 kuna namijenjenu istraživanju raka prostate. Donacija je ostvarena u sklopu dm-ove movemberske inicijative #nebrijem koju je podržalo više od 34.000 građana posjetom internetskoj stranici www.nebrijem.hr, gdje su mogli pronaći detaljne upute za samopregled testisa.

Rak testisa najčešći je oblik raka kod muškaraca u dobi između 15. i 34. godine, a rak prostate po učestalosti je drugi najčešći rak u muškoj populaciji. U Hrvatskoj godišnje od raka testisa oboli više od 180, a od raka prostate čak 1.800 muškaraca.

Rak testisa izlječiv je u više od 95 posto slučajeva ako se otkrije na vrijeme, dok je rano otkrivanje raka prostate izuzetno važno kako bi se omogućilo pravodobno liječenje.

Zato je dm tijekom studenoga, mjeseca posvećenog muškome zdravlju, u sklopu inicijative #nebrijem pozivao muškarce na bolju brigu o vlastitom zdravlju i usvajanje zdravih navika, stavivši u fokus važnost preventivnih liječničkih pregleda i samopregleda radi što ranijeg dijagnosticiranja bolesti koje zahvaćaju mušku populaciju.

„Već niz godina, dm donacijama za istraživanje raka prostate podržava rad Instituta Ruđer Bošković i time značajno doprinosi novim otkrićima i spoznajama o raku prostate te unapređenju terapijskih strategija. U ime Instituta Ruđer Bošković zahvaljujem dm-u na donaciji i građanima koji su podržali inicijativu“, naglasio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, prilikom primopredaje donacije.

„Svake godine organiziramo movemberske aktivnosti kojima želimo doprinijeti podizanju svijesti o muškom zdravlju i važnosti preventivnih pregleda te znanstvenim otkrićima koja mogu unaprijediti liječenje bolesti koje pogađaju muškarce. Jako nam je drago što je našu internetsku stranicu www.nebrijem.hr posjetilo više od 34.000 građana koji su se tamo informirali o najčešćim malignim bolestima koje zahvaćaju muškarce. Ponosni smo na dugogodišnju suradnju s Institutom Ruđer Bošković i zahvaljujemo znanstvenicima koji uporno i marljivo rade na novim otkrićima o raku prostate“, rekla je Gordana Picek, članica Uprave i voditeljica Marketinga i PR-a u dm-u.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.