Prijeđite na glavni sadržaj

HDIR okupio vodeće stručnjake u istraživanju raka

12.11.2018.
HDIR okupio vodeće stručnjake u istraživanju raka

Na konferenciji Hrvatskog društva za istraživanje raka (HDIR) u Zagrebu se od 8. do 10. studenoga okupilo više od stotinu vodećih stručnjaka iz različitih područja u istraživanju raka, među kojima su i eminentni znanstvenici prof. dr. sc. Anton Berns s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj, prof. dr. sc. Joseph Schlessinger s američkoga Sveučilišta Yale te prof. dr. sc. Ivan Đikić, koji su predstavili najnovije rezultate svojih istraživanja. Događanje je u ime ravnatelja Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Davida M. Smitha otvorila pomoćnica ravnatelja dr. sc. Marijeta Kralj. 

Rak je s udjelom od 27,9 posto u svim smrtnim slučajevima čak drugi uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima EU-a, u Hrvatskoj od raka umire 333 oboljelih na 100.000 stanovnika. Brojke su to koje Hrvatsku svrstavaju na visoko 10. mjesto na svijetu po smrtnosti od raka, a u EU od nas je slabija samo Mađarska.

Borba protiv raka, pravovremena dijagnostika i inovativna, personalizirana terapija u fokusu su liječnika i znanstvenika diljem svijeta. Ne čudi stoga što je tema ovogodišnje pete konferencije Hrvatskog društva za istraživanje raka (HDIR) bila 'Primjena znanosti u medicini: ciljevi i terapije'.

Ovogodišnje izdanje konferencije HDIR-a pokrilo je široku paletu vrućih tema u istraživanju raka – od signalnih mreža, razvoja novih terapija i rezistencije raka na neke terapije, imunoterapija, metastaza i invazija, do genetike i epigenetike.

''Posebno nam je zadovoljstvo što smo kao plenarne predavače imali priliku ugostiti vrhunske stručnjake - prof. dr. sc. Ivana Đikića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, zatim prof. dr. sc.  Antona Bernsa s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj, koji su predstavili najnovije rezultate svojih istraživanja.“ – istaknula je dr. Sonja Levanat, predsjednica HDIR-a i voditeljica Laboratorija za nasljedni rak na Institutu Ruđer Bošković.

Dr. Levanat istaknula je kako je cilj znanstvenika poznavati mehanizme i putove kojima tumorske stanice u suradnji s ostalim stanicama u organizmu nastoje preživjeti i opstati te kako ih se u tome može zaustaviti. Dodala je da se na konferenciji puno razgovaralo o novim pristupima u istraživanju tumora te objasnila kako se istraživanje tumora danas drastično promijenilo od onoga prije deset godina.

''Ciljana tumorska terapija i imunoterapija su najveći uspjesi u liječenju raka u zadnjih 20 godina. Mislim da će u budućnosti biti još više ciljanih terapija i mnogo više načina kako ćemo moći rješavati problem tumorske otpornosti.'' – istaknuo je prof. dr. sc.  Joseph Schlessinger, čelnik Odsjeka za farmakologiju Sveučilišta Yale i jedan od najcitiranijih znanstvenika današnjice.

Kako pojašnjava prof. Đikić, kompleksnosti tumora jedan je od naglasaka rasprave znanstvenika koji se bave tim područjem. ''Moramo shvatiti da su tumori jako heterogeni, svaka stanica u tumoru ima svoje karakteristike. Danas  saznajemo koliko je mutacija u svakom tumoru i preko toga možemo stvarati nove terapije i imunoterapije, za koje je dodijeljena i Nobelova nagrada ove godine, a predstavlja jedan od najvećih ovogodišnjih uspjeha. Izgleda da je kombinacija imunoterapije, pametnih lijekova i kemoterapije  jedan od budućih izazova još uspješnijeg liječenja tumora.'' - ističe prof. dr. sc. Đikić.

Prema riječima prof. Đikića, uz nove lijekove, jedna od ključnih tema konferencije bila je i ulaganje u talente, obrazovanje i zajednički rad, odnosno činjenica da moramo promijeniti plan pristupa problemu liječenja karcinoma.

"Najveće su danas prepreke u liječenju tumora njihova prirodna  kompleksnost i individualizirana baza. Tridesetogodišnji znanstveni rad ptof. Antona Bernsa rezultirao je time da znanstvenici danas shvaćaju kompleksnost tumora, pa nove generacije ne moraju ponavljati iste greške, nego razmišljati drukčije i stvarati nove, inovativne tehnologije.'' – istaknuo je prof. Đikić.

Hrvatsko društvo za istraživanje raka (HDIR) osnovano je 2009. godine. Osnovali su ga hrvatski članovi Europske asocijacije za istraživanje raka (EACR) i sada je jedna od 14 nacionalnih organizacija u sklopu EACR-a. EACR je najveća europska neprofitna stručna organizacija koja pokriva kliničke i bazične aspekte istraživanja raka, a danas broji preko 10.000 članova iz tridesetak zemalja. Misija EACR-a je unaprijediti bazična istraživanja s jasnijim usmjerenjima prema prevenciji te liječenju i njezi. Članovi Društva su aktivni znanstvenici, studenti, emeritusi i ugledne osobe iz područja vezanih uz istraživanje raka. Ove godine EACR je obilježio 50 godina postojanja.

''Ovo je naša peta konferencija, a organiziramo je svake dvije godine. Cilj je upoznati stručnjake u Hrvatskoj s najnovijim istraživanjima u svijetu i pružiti mogućnost povezivanja različitih grupa koje se bave bazičnim i kliničkim istraživanjem raka. Ove godine glavna su nam tema bili novi lijekovi i nove terapije u liječenju raka.'' -  zaključila je dr. Sonja Levanat, predsjednica HDIR-a i voditeljica Laboratorija za nasljedni rak na Institutu Ruđer Bošković.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.