Prijeđite na glavni sadržaj

Na IRB-u obilježena deseta godišnjica Hrvatskog društva za istraživanje raka

6.6.2019.
Na IRB-u obilježena deseta godišnjica Hrvatskog društva za istraživanje raka

Deseta godišnjica Hrvatskog društva za istraživanje raka.

U utorak je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) Hrvatsko društvo za istraživanje raka (HDIR) obilježilo desetu godišnjicu jednodnevnim simpozijem na kojem su svoj rad u području istraživanja raka predstavili mlađi znanstvenici, doktorandi i poslijedoktorandi.

HDIR je stručno društvo koje okuplja znanstvenike i stručnjake iz područja medicine, biologije, biokemije i srodnih znanstvenih područja vezanih uz rak. Društvo djeluje kao ogranak Europskog društva za istraživanje raka (European Association for Cancer Research) i jedno je od 14 nacionalnih društava koja djeluju unutar EACR-a.

Članovi HDIR-a ujedno su i punopravni članovi EACR-a. Ciljevi i djelatnosti društva uključuju poticanje znanstvenog i stručnog rada na području medicine, biologije i srodnih područja vezanih uz rak, povezivanje bazičnih i kliničkih aspekata istraživanja raka, unaprjeđivanje komunikacije među različitim grupama istraživača i njihovo uključivanje u međunarodnu znanstvenu mrežu za istraživanje raka, te povezivanje s drugim društvima u zemlji i inozemstvu u područjima vezanim uz rak.

HDIR je osnovan u travnju 2009.g. sa sjedištem na IRB-u. Na svom prvom sastanku u svibnju iste godine ugostio je kao predavača prof. dr. sc. Ivana Đikića s Goethe instituta u Frankfurtu. U prvoj godini društvo je imalo 66 članova, od toga su 33 člana bila primljena u EACR. Od tada broj članova bilježi stalni porast, te danas, 10 godina nakon osnutka, društvo broji 209 članova.

Međunarodna prepoznatljivost

Aktivnosti HDIR-a uključuju organizaciju znanstvenih i stručnih predavanja, organizaciju radionica, te organizaciju konferencija s međunarodnim sudjelovanjem, koje se redovito održavaju svake dvije godine. Do sada je održano 5 konferencija HDIR-a.

Prva je 2010.g. održana na IRB-u, međutim zbog velikog interesa i ograničenog kapaciteta dvorane IRB-a, konferencije su u narednim godinama preseljene u Hotel International u Zagrebu. Posljednja konferencija trajala je tri dana, te je okupila 190 sudionika iz cijelog svijeta, uključujući 50 studenata Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kongresni sažeci objavljeni su u časopisima Periodicum Biologorum (za 2012. i 2014. g.) te Libri Oncologici (za 2016. i 2018.g.). Sljedeća konferencija je u pripremi za 2020.g.

Sve konferencije HDIR-a okupljale su vrhunske stručnjake iz zemlje i inozemstva, i to iz bazičnih ali i kliničkih područja istraživanja raka, a sve sa ciljem povezivanja ta dva aspekta istraživanja i približavanja vrhunskih svjetskih trendova u području istraživanja raka hrvatskim istraživačima.

HDIR je aktivan i u organizaciji radionica, te su tako na IRB-u do sada održane 4 radionice, jedna na temu tehnologije proteinskih mikročipova, te tri radionice na temu molekulskog modeliranja. Uz radionice, organiziran je i simpozij o novim dostignućima u radio- i imunoterapiji raka.

U svojih 10 godina djelovanja HDIR je sudjelovao i u pripremi smjernica za genetičko savjetovanje i testiranje na nasljedni rak dojke i jajnika, što je rezultiralo objavom tih smjernica u izdanju Medicinske naklade i u časopisu Liječnički vjesnik.

HDIR djeluje i međunarodno, te je prošle godine imao čast ugostiti predsjednicu Malte, Marie-Louise Coleiro Preca, koja je bila izrazito zainteresirana za djelovanje društva i povezivanje djelovanja društava sličnog interesa u cijeloj mediteranskoj regiji.

Mladi istraživači u fokusu

Za obilježavanje desete godišnjice, HDIR se odlučio posvetiti primarno mladim istraživačima na početku svojih znanstvenih karijera, te im dati priliku da u opuštenom okruženju prikažu svoja istraživanja u obliku kratkih 10-minutnih prezentacija.

Prezentacije je održalo ukupno 22 mladih znanstvenika i znanstvenica, koji su svojim izvrsnim predavanjima pokazali u kojem smjeru će se kretati istraživanja raka u Hrvatskoj. Uspješni završetak ove obljetnice obilježen je rođendanskom tortom, uz želje za uspješan nastavak rada društva i puno uspjeha u radu trenutnim i budućim istraživačima raka u Hrvatskoj.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.