Prijeđite na glavni sadržaj

Predstavnici Hrvatskog društva za istraživanje raka predstavili su svoje aktivnosti predsjedniku Milanoviću

28.11.2022.
Predstavnici Hrvatskog društva za istraživanje raka predstavili su svoje aktivnosti predsjedniku Milanoviću

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Znanstvenike i znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) u sklopu delegacije Hrvatskog društva za istraživanje raka (HDIR) prošlog je tjedna primio Predsjednik Republike Zoran Milanović. Na sastanku u Uredu predsjednika Republike predstavnici HDIR-a, predvođeni predsjednicom dr. s. Sonjom Levanat, upoznali su predsjednika Milanovića sa svojim aktivnostima, uključujući nedavno održanu konferenciju HDIR-a.

Članovi HDIR-a razgovarali su s predsjednikom Milanovićem i o novim spoznajama na području liječenja tumora, istaknuvši kako su nove generacije lijekova glavna tema kojom se znanost bavi. U tom su kontekstu pojasnili i koji su problemi, odnosno izazovi s kojima se pri tome susreću, a to su problem rezistentnosti na lijekove, te problem nuspojava kod nove generacije lijekova. Zbog toga su istraživanja, kojima se bavimo, jako važna kako bi se ti problemi riješili, jer nam je cilj da tumor postane kronična bolest s kojom bi čovjek mogao živjeti, poručili su članovi HDIR-a.

HDIR okuplja znanstvene i stručne djelatnike koji se bave znanstvenim i stručnim radom na području medicine, biologije i biokemije te srodnih znanstvenih područja vezanih uz liječenje raka. HDIR je jedno od 14 nacionalnih društava unutar krovne organizacije Europskog društva za istraživanje raka, European association for cancer research, (EACR), a njihov glavni cilj je osnažiti povezivanja u širokom području istraživanja raka unutar same države, s drugim zemljama, s drugim društvima te prema EACR-u.

Predsjedniku su predstavili i konferencije HDIR-a koje se održavaju se svake dvije godine, a čiji je cilj stručnjacima u Hrvatskoj ponuditi pregled najnovijih istraživanja u svijetu te im pružiti mogućnost povezivanja i razmjene znanja s kolegama diljem svijeta koji se bave bazičnim i kliničkim istraživanjem raka. Do sada je organizirano šest konferencija i jedan simpozij s vrhunskim svjetskim predavačima, više radionica i brojnim predavanjima, a dobra posjećenost tim konferencijama pokazala se od izuzetne važnosti za hrvatsku znanost i biomedicinu jer omogućuju jače povezivanje istraživača i liječnika, a sve s ciljem boljeg i uspješnijeg liječenja raka.

Osim predsjednice Hrvatskog društva za istraživanje raka dr. sc. Sonje Levanat, na sastanku u Uredu predsjednika bili su dopredsjednica dr. sc. Neda Slade, tajnik Društva dr. sc. Petar Ozretić, rizničarka dr. sc. Maja Sabol, članovi izvršnog odbor dr. sc. Vesna Musani, dr. sc. Ivan Šamija i dr. sc. Sandra Sobočanec te članovi Društva dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, mag. biol. exp. Nikolina Piteša, dr. sc. Ignacija Vlašić, mag. Chem Matea Kurtović, dr. sc. Ana Tadijan, dr. sc. Tina Petrić, mag. biol. exp. Josipa Čonkaš i dr. sc. Iva Škrinjar.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

IZVOR

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.