Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatska i Španjolska izvrsno su odradile pripremu fuzijskog projekta DONES

Upravni odbor DONES-a podržava jačanje međunarodnog tima IFMIF-DONES-a.
8.11.2023.
Hrvatska i Španjolska izvrsno su odradile pripremu fuzijskog projekta DONES

Na drugom Upravnom odboru projekta DONES, održanog krajem listopada u Granadi, predstavnici Europske komisije i neovisni panel stručnjaka potvrdio je da su Hrvatska i Španjolska izvrsno odradile pripremu DONES-a. Za daljnji napredak projekta preporuča se uspostava Programskog plana te očekuje uključenje čitavog niza zemalja, čime će DONES učvrstiti svoju poziciju strateškog projekta EU-a.

Drugi Upravni odbor DONES-a, najviše upravno tijelo programa DONES Fusion, sastao se u Granadi 26. listopada kako bi procijenio napredak programa, posebno rezultate panela neovisnih stručnjaka koji su analizirali trenutno stanje polazišta DONES-a. Sastanak je okupio predstavnike iz 17 zemalja i institucija poput Europske komisije (EK), EUROfusiona, Fusion for Energy i prvi put, delegaciju iz Ukrajine, što potvrđuje rastući međunarodni značaj programa.

Hrvatski predstavnici na sastanku su bili dr. sc. Staša Skenžić, načelnik Odjela za međunarodnu suradnju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, i predsjednik Upravnog odbora, te dr. sc. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima DONES.HR.

Povrh toga, Upravni odbor DONES-a raspravljao je o uspjesima postignutim od prvog sastanka Upravnog odbora održanog u ožujku ove godine. Na sastanku je predstavljeno preliminarno evaluacijsko izvješće panela stručnjaka koje preporučuje da se bez odgađanja uspostavi međunarodni programski tim za napredak u izgradnji akceleratora čestica koji se gradi u Escúzaru (Granada). Odbor je također izviješten o trenutnom statusu pregovora sa zainteresiranim zemljama kako bi se definiralo njihovo sudjelovanje.

''Predstavnik EK-a nije krio zadovoljstvo s izvješćem neovisnog panela eksperata iz EU-a i Japana. S time su se složile sve okupljene delegacije iz 17 zemalja na sastanku DONES-a,'' komentirao je dr. sc. Tonči Tadić. Dodao je i kako se očekuje skoro pridruživanje čitavog niza zemalja u DONES, koji time od španjolsko-hrvatske inicijative prerasta u europski projekt.

''Uglavnom, ovo izvješće potvrđuje da su Španjolska i Hrvatska dobro obavile svoju ''domaću zadaću" odnosno dobro pripremile projekt DONES. Povrh toga, u izvješću se ističe kako se manji uočeni problemi mogu brzo otkloniti, ako se konačno uspostavi centralni programski tim na čijem bi čelu bio stručnjak iz Europske agencije Fusion for Energy jer DONES nije španjolsko-hrvatski projekt, već projekt strateški važan za cijelu EU. Naravno, nama i španjolskim kolegama je bilo drago to čuti, ali je i reakcija EURATOM-a bila odlična,'' napomenuo je dr. Tadić.

Na kraju, predstavnik španjolskog Vijeća za nuklearnu sigurnost predstavio je sigurnosni i regulatorni okvir primjenjiv na projekt IFMIF-DONES.

Sljedeći sastanak Upravnog odbora DONES-a održat će se u Hrvatskoj i to u Zadru u ožujku 2024.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.