Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatska i Španjolska u utrci za DONES

7.7.2017.

Na Institutu Ruđer Bošković danas je održan sastanak predstavnika tehničkog savjetodavnog odbora europske agencije Fuzija za energiju (TAP F4E) s hrvatskim fuzijskim stručnjacima o smještaju prestižnog projekta DONES, vrijednog 550 milijuna eura, važnog za razvoj fuzijske energije, za kojeg se natječu Hrvatska i Španjolska.

Hrvatska i Španjolska u utrci za DONES

Podsjetimo, riječ je o ključnom uređaju za testiranje materijala u ekstremnim uvjetima velikog zračenja ozračivanjem fuzijskih materijala – neutronskom izvoru za DEMO. Osim što će hrvatski stručnjaci razvijati ključne tehnologije, Hrvatska je uz Španjolsku ozbiljan kandidat za njegov smještaj u Europi, a svoju je ponudu za DONES predala 24. travnja ove godine.

Stoga su na sastanku stručnjaci razmijenili informacije i objasnili detalje važne za izradu tehničkog izvještaja TAP F4E o španjolskoj i hrvatskoj ponudi za projekt DONES.

Na čelu TAP F4E je Gabriele Fioni, potpredsjednik Upravnog vijeća agencije Fuzija za energiju i zamjenik direktora francuske Agencije za atomsku energiju CEA. Članovi TAP F4E su ugledni znanstvenici iz Belgije, Francuske, Italije, Njemačke, Švicarske i UK.

Osim stručnjaka s IRB-a na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost, Hrvatskog operatera prijenosnog sustava i HEP-a, te Rudarsko geološko naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Objava tehničkog izvještaja TAP F4E, s ocjenom hrvatske i španjolske ponude očekuje se u drugoj polovici 2017. Konačna odluka o smještaju DONES-a temeljem ponude obje zemlje biti će donesena na visokoj političkoj razini Europske unije, odnosno u Europskoj komisiji i Europskom vijeću, u komunikaciji s vladama Hrvatske i Španjolske.

Vodeći instituti u obje zemlje, hrvatski IRB i španjolski CIEMAT, inače sudjeluju u dizajnu DONES-a u sklopu H2020 projekta EUROfusion.

Ovaj projekt upravlja svim europskim istraživačkim aktivnostima u području fuzije radi uspješne realizacije konstrukcije prvoga međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) i razvoja tehnologije za izgradnju demonstracijske fuzijske nuklearne elektrane (DEMO), čija se izgradnja planira nakon 2035.

Kontaktirajte nas

Više informacija

T

T

Tonči Tadić

dr. sc. , Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 457 1227
Mob: 095/910-7758
Interni broj:
1542
1412

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.