Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatska predsjeda Upravnim odborom projekta DONES, od ključne važnosti za gradnju fuzijske elektrane

Na sastanku u Granadi osnovan je upravni odbor projekta IFMIF-DONES, na čelu kojeg je izabran predstavnik Republike Hrvatske!
24.3.2023.
Hrvatska predsjeda Upravnim odborom projekta DONES, od ključne važnosti za gradnju fuzijske elektrane

Hrvatska i Španjolska, koje imaju 55-postotni udjel u 707 milijuna eura vrijednom projektu ispitivanja materijala potrebnih za gradnju fuzijske elektrane, projektu IFMIF-DONES, u Granadi su formirale zajednički Upravni odbor, a za predsjednika odbora izabran je Staša Skenžić, načelnik Odjela za međunarodnu suradnju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (MZO).

Predstavnici 15 zemalja EU-a, među kojima i Hrvatske, predstavnici Japana, EURATOM-a, konzorcija EUROfusion i EU agencije Fuzija za energiju (F4E), predvođeni španjolskom ministricom znanosti i inovacija Dianom Morant te hrvatskim ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, okupili su se u španjolskoj Granadi kako bi oformili Upravni odbor projekta IFMIF-DONES (DONES SC) i tako označili početak ovog povijesnog poduhvata. Članovi DONES SC u ime Republike Hrvatske su dr. sc. Tonči Tadić iz Instituta Ruđer Bošković i Staša Skenžić iz MZO-a, dok je  dr. sc. Stjepko Fazinić s Instituta Ruđer Bošković, ujedno predsjednik Upravnog odbora Konzorcija DONES.HR, sudjelovao kao ekspert na sastanku DONES SC.

Projekt IFMIF-Dones uključuje izgradnju postrojenja u mjestu Escúzar, 20-ak kilometara udaljenom od Granade. U postrojenju će fizičari ispitivati materijale potrebne za izgradnju prve elektrane u Europskoj uniji u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dvaju lakših atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Riječ je o projektu koji okuplja 16 instituta iz 10 partnerskih zemalja Europe. Prema trenutačnim procjenama cijena gradnje IFMIF-DONES-a procjenjuje se na oko 707 milijuna eura. Od toga Španjolska osigurava 50 posto vrijednosti IFMIF-DONES-a u vrijednosti od 350 milijuna eura u komponentama i gradnji, dok 25 posto vrijednosti IFMIF-DONES-a osigurava Europska Komisija kroz EU agenciju Fuzija za Energiju (F4E). RH će osigurati komponente IFMIF-DONES-a kao nenovčani doprinos do 5 posto vrijednosti izgradnje IFMIF-DONES-a, u vidu komponenti za uređaj IFMIF-DONES, u vidu znanstvenika koji će sudjelovati u radu IFMIF-DONES-a, te u vidu Uređaja za potporu DONES-u u Hrvatskoj, u skladu s proračunskim ograničenjima i korištenjem sredstava u sklopu Nacionalnog programa za otpornost i opravak te strukturnih fondova EU europskih fondova.

Euratom bi trebao uložiti 20%, a ostatak Japan i ostali partneri iz EU-a. Očekivana dobit projekta je veća od 7 milijardi EUR.

Ovo je inače prvi ESFRI projekt od strateške važnosti za EU u kojem Hrvatska sudjeluje od početka, i predvodi ga zajedno sa Španjolskom.

Na sastanku je dogovoreno je kako će u upravi sjediti dvoje članova iz Hrvatske, dvoje iz Španjolske, te po dvoje članova iz ostalih zemalja promatrača.

Uz Hrvatsku i Španjolsku, na sastanku su bile i delegacije Italije, Francuske, Belgije, Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunjske, Austrije, Finske, Litve, Latvije i Mađarske i međunarodnih organizacija EUROATOM, EUROfusion i Fusion for Energy (F4E).

“Sve zemlje su sudjelovale u raspravi te smo jako zadovoljni pokazanim interesom za ulazak u projekt”, rekao je dr. sc. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima konzorcija DONES.HR i dodao kako je posebno uspješan bio sastanak s delegacijom Japana, a veliki interes pokazala i Njemačka.

Na kraju sastanka, ministrica znanosti i inovacija, Diana Morant, najavila je pripremu Strateškog plana koji uključuje 'Specific Staffing Plan' za pripremu zapošljavanja 200 visokokvalificiranih stručnjaka koji će se pridružiti timu IFMIF-DONES tijekom sljedećeg 3 godine.

“Iako su radovi na prvim pomoćnim objektima, koji se sufinanciraju sredstvima EFRR-a, započeli krajem prošle godine i bit će gotovi do kraja ove ili početkom 2024. godine, možemo najaviti da IFMIF-DONES tim nastavlja raditi kako bismo 2025. godine mogli započeti radove na glavnoj zgradi u Escúzaru, u kojoj će biti smješten akcelerator čestica i ostali glavni sustavi ove važne znanstvene infrastrukture,” dodala je ministrica Morant.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.