Prijeđite na glavni sadržaj

Humanitarna akcija Terry Fox Run 2019

5.2.2020.
Humanitarna akcija Terry Fox Run 2019

Svjetski poznat Maraton nade prošle se jeseni trčao jubilarni dvadeseti put u Zagrebu. Brojni su građani sudjelovanjem još jednom pokazali svoje veliko srce, a da je ove godine bilo itekako veliko, potvrdili su organizatori trke Terry Fox Run – Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija XOXO.

Naime, donacijama je prikupljeno čak 175.000,00 kuna, a ona je danas i službeno uručena Institutu Ruđer Bošković koji će sredstva iskoristiti za nastavak istraživanja raka te tako vratiti nadu svima onima koji se bore s ovom zloćudnom bolešću.

Događanju su, između ostalih, nazočili i Nj.E. Alan Bowman, Veleposlanik Kanade, Synthia Dodig, savjetnica za trgovinu, Veleposlanstvo Kanade, prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, Joe Bašić, direktor tvrtke MPG te Illeana Cesarec, članica Uprave tvrtke MPG te dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Insituta Ruđer Bošković, koji se zahvalio svima onima koji stoje iza ove velikodušne donacije.

“Ovim putem zahvaljujem se organizatorima i sponzorima utrke, prije svega Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj ligi protiv raka i tvrtki MPG, a posebno svim građanima koji su na bilo koji način pridonijeli ovoj akciji. Donirana sredstva iskoristit će se za nastavak istraživanja raka na Institutu Ruđer Bošković, i to u Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu. Iznimno mi je drago što su organizatori i sponzori izabrali upravo naš Institut kao korisnika donacije te na taj način potvrdili važnost istraživanja malignih bolesti koja provode naši znanstvenici“ - izjavio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Korisnik donacije je Laboratorij za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković koji se bavi istraživanjima tumorskih stanica, njihovih karakteristika i mehanizama koji omogućuju njihov rast i razvoj. Istraživački tim čini šest istraživača, svaki sa specifičnim znanjima i vještinama te višegodišnjim iskustvom u istraživanju tumora. Primijenjena istraživanja vezana su uz nasljedni rak dojke, posebno na gene BRCA1 i BRCA2 čija analiza može poslužiti u ranoj dijagnostici i terapiji, te na razvoj novih metoda koje bi se mogle koristiti i za druge tumore i nasljedne bolesti.

“Rak dojke najčešći je oblik raka kod žena i u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2.700 žena. Oko sedamdeset posto oboljelih ima tzv. hormonski ovisan karcinom dojke koji za svoj rast treba ženski spolni hormon, primjerice estrogen. Međutim, jedna trećina pacijentica tijekom liječenja razvije rezistenciju na antihormonsku terapiju. Glavni cilj našeg znanstvenog projekta, koji će biti financiran od donacije fondacije TFR za 2019. godinu, je na molekularnoj razini istražiti zbog čega zapravo dolazi do te rezistencije. To će nam pomoći u otkrivanju novih molekularnih biljega koji bi mogli predvidjeti koji će tumor razviti rezistenciju kao i u otkrivanju nove kombinacije terapija za hormonski ovisne karcinome dojke“, - izjavio je dr. sc. Petar Ozretić, voditelj Laboratorija za nasljedni rak u Zavodu za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković.

Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 20 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, prošlog je rujna na zagrebačkom jezeru Jarun trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 6.000 građana. Pokroviteljstvo nad trkom Terry Fox Run velikodušno su prihvatili Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravstva, Središnji državni ured za šport te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.