Prijeđite na glavni sadržaj

IRB je vodeća javna znanstvena organizacija po ostvarenim rezultatima u okvirnom programu Obzor 2020

8.2.2024.
IRB je vodeća javna znanstvena organizacija po ostvarenim rezultatima u okvirnom programu Obzor 2020

Institut Ruđer Bošković (IRB) najuspješnija je javna znanstvena organizacija u Republici Hrvatskoj po ostvarenim rezultatima s obzirom na broj ugovornih i prijavljenih projekata u sklopu jednog od najkompetitivnijih programa za istraživanje i inovacije Europske unije – Obzor 2020., prema rezultatima studije: ''Sudjelovanje Republike Hrvatske u Okvirnom programu za istraživanje i inovacije Obzor 2020.''

Studija se odnosi na provedbu programa Obzor 2020. u razdoblju od 2014. do kraja 2021. godine te se u njoj analiziraju aktivnosti hrvatskih prijavitelja, ali i prijavitelja iz drugih zemalja članica Europske unije.

Prema Studiji koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo na svojim mrežnim stranicama u četvrtak, 8. 2. 2024., među svim sudionicima programa Obzor 2020. unutar tematskog prioriteta 'Izvrsna znanost' po financijskoj uspješnosti među deset najuspješnijih institucija, Institut Ruđer Bošković daleko odskače po brojuugovorenih projekata i financiranja. 

Naime, u sklopu programa Obzor 2020 Institut je ukupno ostvario 38 projekata ugovorene vrijednosti 16.2 milijuna eura. Od toga, 2 su projekta ugovorena u prestižnom posebnom cilju Europskog istraživačkog vijeća (ERC), 10 projekata u sklopu Aktivnosti Marie Sklodowska-Curie, dok u sklopu vrlo kompetitivne aktivnosti istraživanja i inovacija (RIA aktivnosti) IRB ima ugovoren 21 projekt. 

Povrh toga, analiza odnosa broja uspješnih projektnih prijava i ukupnog broja prijava objavljena u Studiji pruža uvid u najuspješnije prijavitelje. Unutar svake od skupina prijavitelja po organizacijskom obliku pojedini prijavitelji značajno odskaču i po broju prijava i po uspješnosti, i tu među znanstvenim organizacijama odskače Institut Ruđer Bošković.

''Ponosan sam na ova postignuća koja su rezultat marljivog rada i predanosti znanstvenika te administrativnih, stručnih i tehničkih službi IRB-a. 

Njihov trud i rezultati jasno pokazuje važnost ulaganja u znanost. Naime, programi Obzor izuzetno su konkurentni. Tu se naši znanstvenici natječu s kolegama iz vrhunskih europskih institucija. Povrh izvrsnosti znanstvenika te inovativnosti istraživanja za ugovaranje projekata iz programa Obzor ključno je znanstvenicima osigurati izvrsne uvjete za rad što uključuje sofisticirane instrumente, suvremenu infrastrukturu, ali i odgovarajuću administrativnu i tehničku podršku i ekpertizu'' istakno je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a povodom objave Studije te zaključio:  

''Na IRB-u je u tijeku kapitalni projekt obnove infrastrukture iz europskih strukturnih fondova, koje je prvo ovakvo ulaganje u infrastrukturu Instituta još od njegovog osnivanja 1950. godine. U tom smislu, nadamo se još boljim rezultatima u narednom razdoblju, sad kad će naši znanstvenici imati uvjete za rad kakve odavno imaju njihove europske kolegice i kolege''.

dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a

Iz objavljene Studije izdvajamo: 

''Unutar tematskog prioriteta Izvrsna znanost, po financijskoj uspješnosti odskače Institut „Ruđer Bošković“ s ugovorenih preko 10 milijuna eura u 27 projekata, od čega čak dva ERC projekta. Unutar tematskog prioriteta Izvrsna znanost, po financijskoj uspješnosti iznad ugovorenih 2 milijuna eura po prijavitelju prednjači pet ustanova: Institut „Ruđer Bošković“ kao predstavnik istraživačkih institucija, zatim dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva te Prirodoslovno-matematički fakultet, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci i CARNet. Od navedenih, Institut „Ruđer Bošković“ daleko odskače s ugovorenih preko 10 milijuna eura u 27 projekata, od čega čak dva u prestižnom posebnom cilju Europsko istraživačko vijeće (ERC).''
''Promatrajući vrlo kompetitivne aktivnosti istraživanja i inovacija (RIA aktivnosti) potrebno je skrenuti pozornost na najučestalije prijavitelje koji uz veliki interes za ovu vrstu aktivnosti (podnošenjem i više desetaka prijava) pokazuju i veliki potencijal. Među uspješnijim prijaviteljima RIA aktivnosti nalaze se Institut Ruđer Bošković (IRB), Prirodoslovno- matematički fakultet (SuZG PMF), Fakultet elektrotehnike i računarstva (SuZG FER) te Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (SuZG MEF) koji su podnijeli preko 30 prijava i ugovorili više od pet projekata u RIA aktivnostima.“ 

Ugovorena sredstva po organizacijama (u milijunima eura) za deset organizacija s najvećim kumulativnim iznosom ugovorenih projekata iz programa Obzor 2020.Postotci predstavljaju udio organizacije u ukupnom iznosu ugovorenih sredstava na razini RH (137,6 milijuna eura).

''U Aktivnostima Marie Sklodowska-Curie nekoliko najučestalijih prijavitelja, tih također vrlo kompetitivnih projekata, podnijelo je od 30 do 60 prijava. Među njima predvodi Institut Ruđer Bošković (IRB), Prirodoslovno-matematički fakultet (SuZG PMF), Fakultet elektrotehnike i računarstva (SuZG FER) te Fakultet strojarstva i brodogradnje (SuZG FSB).'' 

''U programu EURATOM samo nekoliko hrvatskih prijavitelja ima ukupno devet projekata. Uspješnost ugovaranja projekata hrvatskih prijavitelja unutar programa EURATOM (pridruženog programu Obzor 2020.) posebno je prikazana u sljedećem grafikonu (Slika 44) u kojem je prikazano pet najuspješnijih prijavitelja po organizacijskom obliku. Ističe se Institut Ruđer Bošković s četiri ugovorena projekta.''

Za izradu studije koristili su se podatci dobiveni provođenjem anketa i intervjua s različitim dionicima vezanima uz projekte Okvirnog programa za istraživanje i inovacije - Obzor 2020. te podatci iz relevantnih podatkovnih izvora kao što je sustav za provedbu i praćenje projekata Europske komisije Community Research and Development Information Service (CORDIS), navedeno je u objavi MZO-a. 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.