Prijeđite na glavni sadržaj

Dunja Šamec hrvatska predstavnica u području programa Marie Sklodowska – Curie Actions

U svom dosadašnjem radu dr. Šamec bila je voditeljica NEWFELPRO projekta financiranog iz ovog programa te je članica MSCA alumni mreže od 2016. godine
12.12.2017.
Dunja Šamec hrvatska predstavnica u području programa Marie Sklodowska – Curie Actions

Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo je dr. sc. Dunju Šamec s Instituta Ruđer Bošković predstavnicom Republike Hrvatske u konfiguracijama programskog odbora Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020., i to za područje programa Marie Sklodowska - Curie Actions (MSCA).

MSCA predstavlja najvažniji program Europske unije za poticanje izvrsne znanosti, a temelji se na međunarodnoj mobilnosti znanstvenika, kao i na mobilnosti unutar različitih sektora. Njime se pridonosi poticanju inovacija, razvoju novih proizvoda i stvaranju dodatne vrijednosti u društvu, a u 20 godina njegove provedbe, programom je financirano više od 100 tisuća istraživača i istraživačica koji su dio globalne MSCA alumni mreže, među čijim članovima se nalazi i pet dobitnika Nobelove nagrade.

Zadaće pojedinih članova programskih odbora uključuju redovito sudjelovanje na sastancima u Bruxellesu te zastupanje stajališta svojih zemalja pri odgovarajućim tijelima Europske unije o pojedinim pitanjima vezanim za Obzor 2020. s glavnim ciljem promocije interesa svih istraživača i institucija u Republici Hrvatskoj. Osim toga, kao članica programskog odbora, dr. Šamec bit će zadužena i za poticanje umrežavanja istraživača na nacionalnoj i europskoj razini te snažnije uključivanje znanstvenog i poslovnog sektora u aktivnosti unutar Obzora 2020, posebno MSCA akcije.

U sklopu programa MSCA realiziran je i program stipendiranja Vlade Republike Hrvatske kojeg je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja pod nazivom „Novi međunarodni projekt stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače NEWFELPRO“ u sklopu kojeg je financirano 76 projekata domaćih i inozemnih znanstvenika, ukupne vrijednosti oko 6,1 milijuna eura. Cilj NEWFELPRO-a bio je potpora znanstvenicima u provođenju kvalitetnih projekata, izgradnji međunarodnih mreža te promociji hrvatske znanosti u svijetu. Dr. Šamec bila je voditeljica  NEWFELPRO projekta "Određivanje metaboličke raznolikosti s ciljem razumijevanja prilagodbe biljaka na okolišne promjene" u sklopu kojeg je provela dvije godine na poslijedoktorskom usavršavanju na sveučilištu Washington State u SAD-u.

„Iznimno sam počašćena ovim imenovanjem jer program MSCA predstavlja jedan od ključnih „alata“ EU za poticanje izvrsne znanosti. Mobilnost je ključna za razvoj znanstvene izvrsnosti i istraživačkih kapaciteta u Hrvatskoj te samo na taj način hrvatska znanost može postati konkurentna u međunarodnim okvirima. Drago mi je da je Hrvatska to prepoznala kroz pokretanje NEWFELPRO programa financiranog u omjeru 40 posto iz sredstava EU te 60 posto iz domaćih izvora, a prema najavama iz ministarstva slični programi planiraju se i u budućnosti. Programi MSCA potiču međunarodnu i međusektorsku mobilnost mlađih, ali i iskusnijih istraživača, kao i programe poput MSCA-NIGHT koji potiču aktivnosti popularizacije znanosti. Drago mi je da ću u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja imati mogućnost zastupati interese svih istraživača i institucija u Republici Hrvatskoj vezanih za navedeni program“, izjavila je dr. sc. Dunja Šamec s Instituta Ruđer Bošković.

Važno je istaknuti da je od ukupnog broja svih provedenih projekata u sklopu NEWFELPRO-a, njih 25 ugostio upravo Institut Ruđer Bošković, i to 13 projekata u odlaznoj shemi (s obveznom povratničkom fazom), 11 projekata u dolaznoj shemi te jedan projekt u shemi reintegracije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.