Prijeđite na glavni sadržaj

IRB je voditelj COVID-19 2020 projekt HERO u sklopu poziva Srednjoeuropske inicijative

26.2.2021.
IRB je voditelj COVID-19 2020 projekt HERO u sklopu poziva Srednjoeuropske inicijative

prof. dr. sc. Mariastefania Antica

Interaktivno internetsko sučelje namijenjeno hematološkim bolesnicima u fokusu je partnera okupljenih na projektu HERO, voditeljice prof. dr. sc. Mariastefanije Antica. Projekt HERO, punog naziva 'Healthcare Online' odnosno 'Skrb za zdravlje putem e-sučelja', vrijedan je 166 tisuća kuna i financira se u sklopu poziva 'Central European Initiative COVID-19 Extraordinary Call for Proposals 2020.'

Riječ je o posebnom pozivu za prijavu projekata 'COVID-19 2020', kojeg je Srednjoeuropska inicijativa (CEI) pokrenula u travnju 2020. godine kako bi pružila ciljane odgovore za specifične potrebe interesnih skupina u zemljama članicama Srednje Europe, a posebno u području zdravstva i telemedicine, obrazovanja i učenja na daljinu te kao potpora mikro, malim i srednjim poduzećima.

Projekt HERO jedan je od 22 projekta prihvaćenih za financiranje od čak 7000 prijavljenih u sklopu ovog poziva CEI-a. Projekt okuplja grupu znanstvenika i liječnika koja najosjetljivijem dijelu populacije, rekonvalescentima od hematoloških oboljenja, omogućuje susret i konzultacije s osobnim liječnikom putem interneta ili telefona, bez opasnosti od izlaganja koronavirusu i drugim patogenima.

''Projektom HERO, želimo pružiti podršku ljudima s narušenim imunosnim sustavom i tako povećati kvalitetu medicinske skrbi za vrijeme pandemije bolesti COVID-19. Izradili smo internetsko sučelje za susret bolesnika i liječnika, te za edukaciju o bolestima hematopoteskog sustava, o koronavirusu i o imunologiji. Moram naglasiti da se NE radi o dijagnostici i liječenju na daljinu jer anamneza, dijagnoza i terapija zahtijevaju osobni susret s liječnikom, već pružamo mogućnost oboljelom da i nakon povratka kući, ostane u izravnom kontaktu sa svojim liječnikom koji prati njegov oporavak i prilagođava terapiju bez ponovnog fizičkog kontakta. Tako možemo ciljanoj skupini bolesnika pružiti kvalitetnu liječničku podršku bez izlaganja riziku zaraze virusom SARS-CoV-2 čestim odlascima u bolnicu,''  objašnjava prof. dr. sc. Mariastefania Antica, voditeljica projekta.

Uz IRB, projekt okuplja liječnike i stručnjake iz Kliničke bolnice Merkur,  CERRM-Medicinskog fakulteta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Otvorenog međunarodnog sveučilišta 'Ukraina' u Kijevu, Sveučilišta Connecticut u SAD-u,  te Medicinskog fakulteta Sveučilišta 'La Sapienza' u Rimu, Italija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.