Prijeđite na glavni sadržaj

IRB na MIPRO 2014 predstavio tri ključna projekta

3.6.2014.
IRB na MIPRO 2014 predstavio tri ključna projekta

U petak je u Opatiji završio tradicionalni 37. međunarodni skup MIPRO 2014 na kojem su znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) u sklopu RIDE-a 2014 predstavili tri ključna projekta IRB-a: OZIP, CeKET i Innomol, vrijedna preko 60 milijuna eura.

OZIP je 50 milijuna eura vrijedan strateški strukturni projekt IRB-a usmjeren na jačanje dijelova Instituta s najvećim komercijalnim potencijalom i dokazanom izvrsnošću u pribavljanju europskih i primijenjenih projekata.

Jedan od primarnih ciljeva OZIP-a je stvaranje preduvjeta za otvorenost kako postojeće, tako i buduće kapitalne opreme IRB-a vrijedne preko 20 milijuna kuna. Dostupnost kapitalne opreme IRB-a široj znanstvenoj zajednici i gospodarskim subjektima unaprijedit će kvalitetu IRB-a i doprinijeti integraciji u Europski istraživački prostor (ERA) i aktivno sudjelovanje Horizon 2020 programima.

Ove će ciljeve O-ZIP ostvariti u sinergiji s Međusektorskim centrom kompetencije za napredne (KET) tehnologije (CeKET). Ovaj inovativni projekt nastao je kao inicijativa Savjeta za gospodarstvo IRB-a, kojeg predvodi dr. sc. Rozelindra Čoz-Rakovac, kao odgovor na inicijativu Vlade Republike Hrvatske za poboljšanje suradnje znanosti i gospodarstva.

Projekt CeKET uvršten je u Nacrt smjernica za uspostavu centara kompetencije pri Ministarstvu gospodarstva RH u okviru centara pametne specijalizacije. Cilj je projekta odgovoriti na izazove u svim sektorima kroz osnivanje stručno istraživačke multidisciplinarne platforme, unapređenje industrijske konkurentnosti i inovacija kroz objedinjavanje resursa i stručnih znanja, poticanjem suradnju među poslovnih subjekta, državnih tijela, istraživačkih institucija i sveučilišta.

Ovaj projekt vrijedan 9 milijuna eura fokusiran na područje biologije i kemije, ICT-a te naprednih materijala i predviđa usku suradnju s dvanaest prioritetnih sektora hrvatske industrije. Na MIPRO 2014, IRB je predstavio i projekt Innomol. Riječ  je o infrastrukturnom FP7 REGPOT projektu s najvećim proračunom u području prirodnih znanosti u Hrvatskoj koji je u cjelokupnom iznosu od gotovo 4,8 milijuna eura na raspolaganju IRB-u za uspostavu suvremene istraživačke infrastrukture u kadru i opremi.

U sklopu projekta Innomol nedavno je na IRB-u otvoren centar za konfokalnu mikroskopiju što je najveća infrastrukturna platforme te vrste u Hrvatskoj. U centru je na raspolaganju najnovija tehnologija za biooslikavanje uzoraka konfokalnim mikroskopom koja ima ključnu ulogu u molekularnim biomedicinskim istraživanjima, primjerice u praćenju kretanja i širenja tumorskih stanica ili razvoju neurona.

Ukupna vrijednost projekata predstavljenih u sklopu RIDE-a iznosi preko 200 milijuna eura, a projektom RIDE, kojim koordinira dr. Karolj Skala, voditelj Centra za informatiku i računarstvo IRB-a, želi se potaknuti razvoj nacionalne strategije za razvoj istraživačke infrastrukture i kvalitetno povezivanje s Europskim istraživačkim prostorom (ERA).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.